Hem NyheterVinnyhet Lottenlund Estate lanserar två svenska vermouth

Lottenlund Estate lanserar två svenska vermouth

av Livets Goda

Att jobba cirkulärt har varit honnörsord sedan starten 2016. Med flera prisbelönta viner och destillat i bagaget utökar Lottenlund Estate nu sortimentet med starkvin och skapar Sveriges första svenska vermouth producerad av druvor från egen odling.

– Alla vingårdar brottas med waste och svinn. Men när det inte är något fel på råvaran – som druvor som inte mognar tillräckligt för att bli vin – så vill vi använda den och jobba cirkulärt. Vi skapar premium-produkter av vårt svinn. Och vad kan passa bättre än att haka på trenden från kontinenten. Vi tror på en come back för vermouth även här i Sverige, säger Tina Berthelsen vd och grundare av vingården Lottenlund Estate utanför Helsingborg.

I Spanien vimlar det numera av vermuterias där man slinker inom för att dricka sin iskalla vermouth tillsammans med tilltugg som pata negra, marcona-mandel och manchego. Även i Italien, Tyskland, USA och Danmark finns det vermuterior och där har det på senare år skett en stor ökning i försäljning av denna dryck.

– Vår vermouth, på druvorna Solaris och Muscaris, har en härlig frisk syra och är kryddad i skandinavisk stil. Malörten kombineras bland annat med fläder, kanel, kardemumma och pomerans, avslöjar Tina Berthelsen men säger samtidigt att receptet i sin helhet är hemligt. Att kombinera det bitterljuva starkvinet med mat är en konst och att få till den rätta  balansen i drycken likaså.

– Vi gjorde vår första batch för två år sedan, har testat och experimenterat sedan dess och är nu riktigt nöjda med resultatet. Visst kan man göra drinkar på den men jag dricker helst vår vermouth som den är med massor av is, toppad med svensk tonic och en apelsinskiva, säger Tina Berthelsen.

På bara 20 år har Sverige gjort en fantastisk resa som vinland av internationell klass. Med klimatförändringar, hållbarhet i fokus och svampresistenta druvsorter är det i Skåne vi kommer producera de bästa vita vinerna i framtiden, menar Tina Berthelsen.

Vad säger du till dem som tror att man inte kan göra vin i Sverige?
– De är välkomna att prova våra viner! De svenska vinerna var kanske inte så goda för 20 år sedan. Men jag kan berätta att det hänt mycket sedan dess. Vi är väldigt stolta över flerfaldiga medaljer internationellt trots att vi bara hunnit med två årgångar. Nu senast vann vi guld på Piwi wine awards i Tyskland 2022.

– Jag tror inte vi själva förstår hur otroligt duktiga vi är i Sverige på mat och dryck. Vi är outstanding internationellt. När det gäller vinodling är vi innovativa, vi experimenterar och har fördelen att slippa de stränga appellationsregler man har i till exempel Frankrike. Hon menar att Sverige är en vinnation och att klimatet här har blivit en tillgång.

– Det börjar bli för varmt i de klassiska vinländerna. Det spås att vi i Sverige kommer göra samma resa med Solaris som Nya Zeeland gjorde med Sauvignon blanc. Fast på mycket kortare tid.

Dryckesportfölj med fokus på hållbarhet
På Lottenlund Estate odlas sex sorters druvor. Fokus ligger på de gröna som ger vitt och mousserande vin och blå druvor som blir rött och rosé. Solaris, Muscaris, Souvignier gris, Donau riesling, Cabernet cortis och Monarch. Man arbetar helt giftfritt och näringsberikar vinodlingarna med gödsel från en närliggande hästgård. Genom naturgödsling får man en ökad hummus i jorden, ett rikt mikroliv och vinstockarna plockar upp näringen med hjälp av sina rötter. Lottenlund har ingått klimatavtal med Helsingborgs kommun och just nu läser Tina Berthelsen cirkulär bioekonomi i LRF:s regi.

– Jag är besjälad av att jobba hållbart och cirkulärt. Vi behöver alla tänka hela vägen från jord till bord. På många håll i världen brottas man med utarmade jordar som inte längre kan ge näring – då har det gått för långt åt fel håll och är svårt att rätta till, säger Tina Berthelsen som precis blivit nominerad till Wilhelmina Skoghs och Travel News hållbarhetspris för 2023.

Framställningen av druvrestdestillat är en naturlig del av vinprocessen då man tar vara på alla delar av druvorna i form av pressrester. Lottenlund gör sin egen tolkning av den italienska grappan och förutom vin och vermouth tillverkas även akvavit, gin på druvsprit, och äppelbrandy på egenodlade äpple.

FAKTA Lottenlund Estate
Etablerades 2016, är en av Sveriges största vingårdar och går nu in i sin femte säsong. Odling, vineri och destilleri finns i Allerum utanför Helsingborg. Man har även odling i Segelstorpsstrand på Bjärehalvön.

www.lottenlundestate.se

Hem

KOMMANDE LANSERINGAR
3 April: Lotima Vermouth rosso, 75 cl. Art.nr 39047, 298 kronor.
Lotima Vermouth bianco, 75 cl. Art.nr 39045, 298 kronor.

8 maj: Lotima Murella 2020. Art.nr 39218, 340 kronor.
Lotima Terroir 2020. Art.nr 39221, 349 kronor.

5 juni: Lotima Roselyn 2022. Art.nr 36229, 225 kronor.
Helsing Cucumber Gin -colab Frillestads gurka, 50 cl. Art.nr 39425, 425 kronor.

 

Foto: A Torn Studio admir@tornros.eu
Foto: Cassandra Björnevik
Foto: Erika Westerblad

RELATERAD LÄSNING