- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Louis Roederer 2008 Cristal & 2008 Cristal Rosé – worth waiting for

Jean-Baptiste ser likheter mellan 2008 och andra legendariska champagne-årgångar såsom 1996 och 1988. Men han ångrar att man inte höll längre på 1996:an, gav den mer tid på fällningen och i källaren innan den lanserades, något som resulterade i att han inte ville upprepa detta med Cristal-nollåttorna och därför släppte 2009 först.

Nu var 2009 även den en stor Cristal och kanske en av de årgångar som hamnat lite i skymundan men den rikare stilen passar Cristal som har en magisk finess även mer solvarma år. Ändå så innebar 2009:ans tidigare debut att ens förväntan och nyfikenhet kring 2008 blott förstärktes och frågan då är ju alltid – kan den hantera pressen och kan man som provare bortse från det subjektiva när man äntligen provar Cristal 2008?

Livets Goda träffar Roederers exportchef Thierry Wallaert över en klassisk champagnemåltid på lika anrika Grand Hotel. Thierry har med sig flertalet viner ur portföljen, inte minst den läckra 2012 Louis Roederer Vintage, en champagne som varje vän av drycken bör köpa i större kvantitet och lägga undan. Priset, 599 kronor, avskräcker knappast.

Men fokus idag ligger ändå på två gånger Cristal och kanske lite extra då på roséversionen som är desto mer ovanlig, något som också Thierry bekräftar med ett konstaterande: “Det produceras en Cristal rosé per 10 Cristal…”

Och så var det då det där med förlängd lagring på flaska. Thierry berättar att vinmakare Jean-Baptiste såg stora likheter med 1996 och 1998 men att 2008 hade mer täthet. Syran var dock en gemensam nämnare efter en relativt sval växtsäsong som dock var torr. Så för att låta just syran lugna ner sig fick Cristal nio år på fällningen innan de degorgerades i september förra året.

Förutom att vara de Cristal som vilat längst på sin fällning så är det också de två med lägst dosage, 7,75 gram per liter för att vara exakt säger Thierry. Från 1980-talets dosage runt 12 gram så har Cristal sakta krympt sötman. Mycket kan säkerligen tillskrivas biodynamiken som nästan alla Roederers egna marker sköts enligt. Men också intelligent vinmakning, en hyllning till vansinnigt skickliga Jean-Baptiste Lecaillon som inte lämnar många detaljer åt slumpen. Bland annat har man höjt dosen av vin som vinifierats i ek just 2008, 20 procent av Cristal, 17% av Cristal Rosé. Dessutom ser bägge viner delvis malolaktisk omvandling, processen där äppelsyran i vinet omvandlas till en rundare mjölksyra. 20 procent i Cristal, 16 procent i rosén. I en syrastinn årgång som 2008 agerar således den delvisa malolaktiska omvandlingen som en garant för att vinerna även har en inbjudande charm redan nu i sin ungdom. För juvenila är de sannerligen…

Vi provar vinerna med Thierry, innan de sedan får ledsaga den klassiska serveringen Kalix löjrom på knaperstekt toast och därefter en krispigt stekt rödingfilé med romsås och fluffigt smörgeneröst mos.

2008 Louis Roederer Cristal (artikel 97062, 1750 kr, slutsåld, ny allokering förväntas in mars 2019)

Cristal handlar mycket om pinot noir som i 2008 står för 60 procent. Resten är chardonnay. Druvorna hämtas från familjens lägen i Montagne de Reims, Marne och chardonnay kommer från Côte de Blancs.

Worth waiting for. Det noteras omgående på nosen när väntan på Cristals nollåtta äntligen är över. Och det första som slår en är djupet i bouqueten, hur tät den är. Ännu ungdomlig vilket innebär att de mer citrusstinna dragen, mandlarna och stenfrukterna tar täten men bakom lurar en maritim känsla, gula frukter, lätt örtighet och diskret ek.

Och när man då smakar så är det lätt att förstå Jean-Baptiste som ville vänta med nollåttan för syran kopplar verkligen ett grepp om gommen, nästan vägrar släppa taget. Men det finns samtidigt en rondör i frukten och något saliverande, närmast sältadrivet som för tankarna återigen till det maritima. Intensiv mittpalett, bubblor som förstärker intrycken och då en högklassig syra som skänker ryggraden. Enorm rikedom och struktur som förför och samtidigt ger en kik in i framtiden, berättar att detta kanske är perfektion om ett par decennier. Renhet i sitt esse och en eftersmak som envisas med att hänga med dig länge…

Livets Godas intryck: 98/100 LGP

2008 Louis Roederer Cristal Rosé (liten allokering, gå med i vinimportörens klubb för mer info om när de släpper den för klubb/restaurang)

Rosén har inte samma långa historia som den gula Cristal-etiketten och den första buteljeringen kom till 1974, nästan exakt 100 år efter Cristal. Då var det främst gamla pinotrankor från Aÿ, idag är det en blend från firmans lägen i Aÿ, Verzenay, Verzy och Cumières när det gäller den blå druvan och Le Mesnil sur Oger samt Avize för chardonnay. Druvorna hämtas endast från rankor som minst uppnått 25 års ålder, de äldsta är mer än 60 år. Särskilt i år som 2008 blir deras betydelse än mer avgörande för kvaliteten då de äldre rankornas rotsystem kan dra stor fördel av den kalk- och lerrika jorden de växer i. 2008:an har 56 procent pinot noir och resten chardonnay. En del av chardonnayn macererar tillsammans med pinot noir i en teknik som Roederer kallar infusion som syftar till att maximera friskheten i pinot. Mixen av de bägge druvorna samjäser sedan, ett slags gemischter satz.

Alltså, det här är ju verkligen ‘to die for’. Vilken scenshow Roederer bjuder på! Rosén är betydligt mer flörtig och inbjudande än Cristal men saknar inte djup och klass för det. Tvärtom, det här är lika stort och minnesvärt, kanske, kanske till och med ett än mer grandiost vin. Inleder i en diskret sommarblommig stil, får snabbt sällskap av ljust röda skogsbär, örtighet, nätt och jämt förnimbara eknyanser som adderar till djupet och så ett stänk blandad citruskorg, främst blodapelsin. Med temperering i glaset kommer nötigheten. Inga brödiga inslag, bara klingande rent och med ett djup och täthet i bouqueten som få kan bemästra.

Och smaken vill ju liksom inte vara sämre. Intrycken från doften kopieras mer eller mindre men flörtigheten uppgraderas till 2.0. Smakintensiteten är magnifik, det är nästan krämigt i gomkänslan samtidigt som syran skär genom med precisionslik skärpa. Moussen är sådär delikat i sin struktur och bär fram saker mer än blott agerar bubblor. De färskaste bärnyanser man kan tänka sig, örtbukett, diskreta tanniner och en lätt nötkryddigt anslag. Långt, rent som en alpkällbäck och så älskvärt. Ett stort, finessrikt vin är gott redan ungt och detta är svaret på den tesen. Men har du möjligheten att köpa mer än en flaska så lagra i minst tio-femton år för trots sin ungdomliga charm lär det här vara bland de flestas största upplevelse av rosa champagne. Så annorlunda mot den vita Cristal men bägge har sina förtjänster och det känns meningslöst att finna en favorit eller att säga den ena är bättre än den andra.

Livets Godas intryck: 97/100 LGP

Jean-Baptiste Lecaillon har i år varit med om 30 skördar vid Louis Roederer. Han sätter 2008 högst av dem alla och nu är frågan…kan årets galet hyllade skörd ta upp kampen med nollåttan?

Louis Roederer importeras till Sverige av Vinunic. En god idé är att bli medlem i deras Vinklubb för erbjudanden som går ut till medlemmarna. Guld-medlemskapet för den som verkligen först vill veta om rejält limiterade viner och beredas möjlighet att lägga händerna på en flaska eller två. Cristal Rosé har importören nämligen aldrig släppts på Systembolaget…