Hem Vinvärlden Louis Roederer Brut Premier NV – Stolt och vacker med högburet huvud

Louis Roederer Brut Premier NV – Stolt och vacker med högburet huvud

av Livets Goda

Chefredaktör Anders Enquist om
Louis Roederer Brut Premier NV

Det finns några få utvalda champagne i denna priskategori som håller… ska vi säga extremt hög nivå. Det här är en av dem. Ja, snyggare än så här blir det knappast här och i dagsform, Brut Premier lever liksom i sin egen bubbla i segmentet. Champagne glider omkring där, stolt och vacker med högburet huvud. 

“Stolt och vacker med högburet huvud”

Och den tar tag direkt, för att vara säker på att den har din uppmärksamhet. Första kontakten i gom är som att låta ”Kickstart My Heart” med Motley Crü explodera i högtalarna. Smått underbart faktiskt. Sedan planar det ut och övergår till en champagne som kombinerar finess och elegans på ett alldeles briljant vis. Fyllig, rik, balanserad med en sirlig nötsötma i frukten som är förförisk samtidigt som det föreligger en ursprungstydlig, mineralisk stringent grund som ger skådespelet den elegant strukturerade ryggraden.

Smaken är superb och vi leker runt och fångar in vindar av citrus – gul som orange – äpplen och en lätt slöja av röda bär där allt skapar en vacker och sugande gomtavla. I det ihållande avslutet smyger en sensuell krydda fram och ger ytterligare nerv och intensitet. Sist men inte minst i all elegant prakt – ”källarkänslan” finns där och skapar erinring om identitet. 

“Smaken är superb…”

Louis Roederer Brut Premier NV är en champagne med en enastående rik känsla i hela utspelet.

94 LGP

Louis Roederer Brut Premier NV
Nr 7602, 12% (75 cl), 449 kr
Champagne, Frankrike

Lite nörderi:
Druvorblenden lyder 40% pinot noir, 40% chardonnay och 20% pinot meunier. Champagnen är en blend från 6 års skördar varav en del kommer från Louis Roederer Reserve-viner som mognat på ekfat i flera år. Denna butelj är cuvee 2015 som buteljerades 2016 och sedan lagrats tre år på jästfällning samt sex månader efter degorgering.

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR >>
Louis Roederer Brut Premier finns på ca 100 Systembolag. Har inte din butik champagnen på hyllan så kan den beställas till föredragen butik.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING