Hem Vinvärlden Louis Roederer Brut Premier – så mycket mer än en instegschampagne!

Louis Roederer Brut Premier – så mycket mer än en instegschampagne!

av Christoffer Enquist

Det är mycket med Louis Roederer som inger respekt; som att man lyckats behålla allt i familjeregi, eller det faktum att man med egna vingårdar täcker så pass stor del av firmans druvbehov. Än mer imponerande är det hållbara tänket och att mer än 80 av firmans 270 egna hektar vinmarker är biodynamiskt skötta och dessutom ständigt i stigande. Ger uttrycket ’Big is Beautiful’ ytterligare en dimension. Men bäst av allt? Att alla kan vara med och att Roederers instegschampagne Brut Premier är på en nivå som få aldrig ens kommer i närheten av!

Vi blir fler och fler som hyllar och inser klassen i Louis Roederers Brut Premier. Komplexiteten, tätheten och djupet är för en så kallad non-vintage på en nivå där du faktiskt knappt tror det är på riktigt och man behöver knappast skämmas för att ta denna för en årgångschampagne av bättre snitt! Och när priset då är på en så pass ämabel nivå så är det värt en extra applåd!

Niklas om Louis Roederer Brut Premier

Chardonnay-markörerna lyser starkt i denna buteljering, åtminstone doftmässigt där citrusfrukten med såväl apelsin som citron är med i matchen. Stenfrukterna med mestadels syrliga gröna äpplen hakar på tillsammans med en nötighet och en diskret hint av brioche. Komplext var ordet. Sedan svänger det och smakmässigt så får de blå druvorna pinot noir och meunier mer att säga till om. En rödslöjig skogsbärighet kikar fram, persikan likaså och så kommer det där strama men ändå rika som gör att jag älskar denna Champagne. Vissa mognadshintar från reservvinerna i form av brödigheten men det är ändå det juvenila som styr. Och så då renheten, tätheten och längden. Så lättdrucket och likväl med enastående fint djup!

Intrycket: 94 LGP

Louis Roederer Brut Premier NV kostar 449 kr (75 cl, 12%) och har artikelnummer 7602. Du finner vinet på mer än 110 systembolagsbutiker och till resten beställer du utan extra kostnad. Föredrar du större flaskor så missa inte magnumversionen som är fenomenal! Förgylla en måndag? Fram med halvflaskan av Brut Premier!

Till champagnen i alla storlekar HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING