1

Återigen svår att motstå – Louis Roederer Brut Vintage 2014

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen och ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag. Grundandet skedde redan 1776 men sitt nuvarande namn fick man 1827 då Louis Roederer trädde in i företaget. Husets prestigecuvée Cristal är välkänd för sin kvalité och är till stor del grunden till den enorma framgången då tsaren Alexander II förälskade sig i vinet.

Men husets stora styrka är kvalitén på de resterande champagnerna man gör, som Louis Roederer Brut Vintage, vars nya årgång 2014 började rulla ut på Systembolaget för några veckor sedan. 71 procent pinot noir från Verzy med resterande del chardonnay från Chouilly bygger upp denna skapelse som legat minst fyra år på sin jästfällning, följt av ytterligare sex månaders vila på flaska. 20% malolaktisk jäsning och 25% av vinet vinifierades på ekfat. Dags för Louis Roederer Vintage 2014!

Chefredaktör Anders Enquist om Louis Roederer Brut Vintage 2014

2014 bjöd vädermässigt på ”kastvindar” liknandes under en svårhanterlig segling. Och med regnet under sensommaren vacklade tron på årgången. Men sedan kom slutet av augusti och september som blev den räddade ängeln med bra väderförhållanden.
Mycket bra är också LR´s vintage i årgången, som sig bör. Oavsett årgång är kraven stora på denna champagne som nafsar de ”stora” i hälarna och alltid bjuder på smakfull lyx i ett tacksamt prisläge. Framför allt ställer jag mig mycket ödmjuk inför den fina pinot-fukt som här firar triumfer trots att 2014 överlag anses som chardonnaydruvans år.

Efter inledande och smakfulla intensiteten i moussevågen är jag också aningen positivt överraskad över den fina syra och mineraliska stringens som ”Vintage” uppvisar i årgången och det omedelbart, för att i detta med stor elegans strukturellt, landa i ett krämigt välbefinnande och underbar synergi i inslagen av apelsin, citrus, körsbär och gröna äpplen med en sirlig sötma i kärnan. Det blommar även snyggt med lätt dagg i det vegetala och efterhand visar sig vissa nötiga briochetoner i både doft och gom som ”knyter ihop säcken” med en vacker knut.

Louis Roederer Brut Vintage 2014 är återigen svår att motstå.

93 poäng

Louis Roederer Vintage 2014
Nr 76510, 12% (75 cl), 649 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner ni på ca 102 Systembolag, och till resten kan den enkelt beställas >>>