Hem Vinvärlden Louis Roederer Brut Vintage 2015 – sensuellt vigorös och magnifik

Louis Roederer Brut Vintage 2015 – sensuellt vigorös och magnifik

av Anders Enquist

Louis Roederer Brut Vintage 2015: Louis Roederer grundades redan redan 1776, men sitt nuvarande namn fick man 1827 då Louis Roederer trädde in i företaget. Grunden till den enorma framgången man haft stavas såklart Cristal. Men huset stora styrka är kvalitén på resterande champagner man gör, som exempelvis sin Brut Vintage vars aktuella årgång är 2015 vi provat.

Louis Roederer Brut Vintage 2015 är uppbyggd av 70 procent pinot noir från Verzy och resterande del chardonnay från Chouilly, som legat minst fyra år på sin jästfällning, följt av ytterligare sex månaders vila på flaska. 24% malolaktisk jäsning och 34% av vinet vinifierades på ekfat.

Louis Roederer Brut Vintage 2015

Louis Roederer Brut Vintage 2015

Glas på bild:  Lehmann Glas, serie P Jamesse, finns hos Prowine.se HÄR

Chefredaktör Anders Enquist om Louis Roederer Brut Vintage 2015

Årgången var lite av Dr Jekyll & Mr Hyde; mild och regnig vinter följt och en varm, torr sommar med rekordtemperaturer och vattenstress. Sedan kom augusti med ett mycket välkommet regn, vilket gav vinrankorna en välbehövlig lättnad och tack vare denna period skördades en mogen och generös frukt med stor koncentration. Vinet har således inte de båda ”doktorerna inom sig”, här skiner enbart en solig Dr Jekyll. Det vill säga ett nobelt, intelligent och charmigt uppförande där den maritima brisen med ostron i dofthorisonten är både nostalgisk och närvarande spirituell.

Strukturellt når vi höga nivåer med en krämigt skarp och mineraliskt slipat grund, som fäster i frukten på ett briljant vis. Tanninerna är med andra ord sublima i sin energi-inspirerade markering. Vinet exploderar inte heller i sin inledande mousseattack, det agerar mer rikt omfamnande. 70% pinot noir i blenden men de 30 procenten chardonnay ger vinet en citruszestig elegans i de underliggande röda bären och vita blomvindarna som pinot frukten utsöndrar.
Dosagen på 8 g/l känns som 3 och skapar tillsammans med den fatvinifierade delen graciöst placerade smörnotade nötetsningar och brioche i den välutvecklade frukten.

Det är en sensuellt vigorös årgång som kommer utveckla underbara melodier de kommande plus 10 åren.
Men varför vänta, förförelsen idag är magnifik!

94+ poäng

Louis Roederer Brut Vintage 2015
Nr 76510, 12,5% (750 ml), 749 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR >>

 

RELATERAD LÄSNING