Hem NyheterVinnyhet Louis Roederer i nya årgångar

Louis Roederer i nya årgångar

av Christoffer Enquist

Tiden är inne för en ny årgång av Louis Roederer Vintage (2013) samt Louis Roederer Rosé (2014).

Louis Roederer Vintage har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800 – talet. Vinet tillverkas på 70 % Pinot Noir från ekologiskt certifierade Grand Cru -vingårdar i Verzy. Chardonnay, som står för resterande del, plockas från sydligt exponerade vingårdslotter i byn Chouilly. Vinet ligger på sin jästfällning i fyra år och vilar sex månader efter dégorgering.

Årgång 2013 kännetecknas av en sen växtcykel. Den långa vintern gick vidare i en sval vår som gjorde att blomningen tog fart sent, först i början av juli. Lyckligtvis följde en varm sommar som gav idylliska mognadsförhållanden för såväl Pinot Noir som Chardonnay. Skördetiden gav svalka och ledde till eleganta viner med alla förmåner som kännetecknar en klassisk och gynnsam årgång.

Kombinationen av Verzys unika terroir med traditionella lagringsmetoder som omfattar närmare 40 % franska ekfat, gör Louis Roederer 2013 till en långlivad, matvänlig och energisk champagne.
76510 Louis Roederer Vintage 2013, 629 kr.

Genom åren har Louis Roederer utvecklat ett unikt handlag för produktion av husets roséchampagner. Louis Roederer beskriver årgång 2014 som ”en vädervals full av kontraster”. Våren var solig och torr och avslutades med en värmebölja. Sommaren visade sig höstligt sval och regnig medan september bjöd varmt och torrt. Nyckeln till en lyckad årgång vilade lika mycket i jorden som i vinböndernas händer – där Louis Roederers goda insikt inom miljövänlig och hållbar odling ledde rätt i strävan mot druvor i balans med mognad.

Från solvarma kalkrika sluttningar i Cumières plockades Pinot Noir, som utgör 63 % av Rosé Vintage 2014, vid fulländad mognad. Druvorna avstjälkades utan att krossas och fick jäsa med sin must ett par dagar för att extrahera arom. Musten blandades sedan med Chardonnay. 17 procent av vinet har lagrats på ekfat. Vinet har fått mogna i fyra år på sin jästfällning och minst sex månader efter degorgering.
77226 Louis Roederer Rosé 2014, 609 kr.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING