Hem Vinvärlden Louis Roederer Rosé 2014 – Underbart passionerad och sensuell champagne

Louis Roederer Rosé 2014 – Underbart passionerad och sensuell champagne

av Livets Goda

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen och ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag. Grundandet skedde redan 1776 men sitt nuvarande namn fick man 1827 då Louis Roederer trädde in i företaget. Husets prestigecuvée Cristal är välkänd för sin kvalité och är till stor del grunden till den enorma framgången då tsaren Alexander II förälskade sig i vinet.

Men husets stora styrka är kvalitén på de resterande champagnerna man gör, som Louis Roederer Rosé 2014. 63 procent pinot noir och resterande del chardonnay bygger upp denna skapelse som legat minst fyra år på sin jästfällning, följt av ytterligare sex månaders vila på flaska. 30% av vinet genomgick malolaktisk jäsning och 17% av vinet vinifierades på ekfat.

Dags för Louis Roederer Rosé 2014!

Chefredaktör Anders Enquist om Louis Roederer Rosé 2014

2014 bjöd vädermässigt på en hel del avvikande turer; en solig och torr vår avslutades med en värmebölja i juni som följdes av en höstlik och regnig sommar och slutligen en het och torr september. I detta ”väderinferno” levererar Louis Roederer en årgång av denna rosé champagne med underbart mineraliskt krämig intensitet och aristokratisk värdighet.

På många håll i Champagne anses det att chardonnaydruvan trivdes bäst i de förhållanden 2014 bjöd på och visst är den stöttande och stark här i årgången med fina citrus, gröna äpplen, apelsinzestfruktighet och utsökt nyanserat nötiga briochehintar, men det är en superbt förförisk körsbär-, hallon- och smultrontrojka som i detta florerar yppigt och sinnligt och ger denna champagne en vällustig pinotglans, dessutom med en nobel vegetal bris med krusbär-, rabarber- och vinbärsblad.

Det är briljant genomfört och i avslutets sista utdragna del, visar denna skapelse sin allra renaste och vinösa pinotsida.

Louis Roederer Rosé 2014 är en underbart passionerad och sensuell roséchampagne!

94 poäng

Louis Roederer Rosé 2014

Nr 77226, 12% (75 cl), 629 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner ni på ca 65 Systembolag, och till resten kan den enkelt beställas

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING