Hem Vinvärlden Louis Roederer Rosé 2015 – uttrycksfull med elegant och stolt hållning

Louis Roederer Rosé 2015 – uttrycksfull med elegant och stolt hållning

av Livets Goda

Louis Roederer är, som vi skrivit om tidigare, ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen och ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag. Grundandet skedde redan 1776 men sitt nuvarande namn fick man 1827 då Louis Roederer trädde in i företaget. Husets prestigecuvée Cristal är välkänd för sin kvalité och är till stor del grunden till den enorma framgången då tsaren Alexander II förälskade sig i vinet.

Men husets stora styrka är kvalitén på de resterande champagnerna man gör, som Louis Roederer Rosé i den nya årgången 2015. 62% pinot noir och resterande del chardonnay bygger upp denna skapelse som legat minst fyra år på sin jästfällning, följt av ytterligare sex månaders vila i flaska. 30% av vinet genomgick malolaktisk jäsning och 11% av vinet vinifierades på ekfat. Dags för Louis Roederer Rosé 2015!

Chefredaktör Anders Enquist om Louis Roederer Rosé 2015

En storartad och uttrycksfull årgång, och som alltid med elegant och stolt hållning. Nivån är hög, så låt oss börja:
Vid det här laget vet nog de flesta att 2015 överlag i Europas ledande vinländer, bjöd på en het, torr och solig sommar, som i Champagne medförde rekordhöga temperaturer och vattenstress. Men ett regn under andra halvan av augusti lättade på trycket i vinstockarna och gav mogna druvor med koncentration och fräschör, vilket speglas i denna rosés karaktär.

Det händer mycket i glaset, inledande expressiva mousseintrot fångar omedelbart uppmärksamheten och det ligger underbara tempoväxlingar med en vibrerande intensitet till en fokuserat mer stillsam gång.
Fruktigheten pendlar i röda och mörka bär – vinbär och körsbär med bladvegetala smultron – för att i gången besitta ett naturligt citrusspel med en apelsinzest som ger en attraktiv, syrlig spänst i en subtil sötma med hallonfudge i klangen.
Viss brioche smyger i bakgrunden och det uppstår en ytterst finstämd maritim sälta i det mineraliska greppet, vilken också ger champagne en utsökt nobelt kalksilkigt tannindriv.

Det är attraktivt vinöst och den aristokratiska ådran från drottningen Cristal visar sig i släktgenerna.
Louis Roederer Rosé 2015 rör sig i toppen bland roséchampagne eliten.

94 poäng

Louis Roederer Rosé 2015
Nr 77226, 12% (75 cl), 639 kr
Champagne, Frankrike

Roederer Rosé 2015 började rulla ut från mitten av november på Systembolaget och är den som enbart gäller nu. Champagnen finner ni på ca 48 Systembolag, och till resten kan den enkelt beställas till valfributik vi SBs hemsida.

RELATERAD LÄSNING