Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Lovisa Hutton vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award

Lovisa Hutton vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award

av Livets Goda

Lovisa Hutton: Bocuse d’Or Sweden Commis Award är kocktävlingen som årligen utser Sveriges bästa kvinnliga commis, det vill säga assistent i ett proffskök. Tävlingen arrangeras av den svenska satsningen i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Vinnare och årets commis 2023 är Lovisa Hutton från Halmstad som övertygade juryn med sina val av garnetyrer som med härliga texturer lyfte huvudråvaran. Tävlingen avgjordes på Münchenbryggeriet i Stockholm under onsdagen med tre finalister, alla sistaårselever på kockgymnasier.

Lovisa Hutton

Lovisa Hutton med sin commis Maja Iggström i tävlingsköket. Foto: Samuel Unéus

– Jag älskar att laga mat och är samtidigt en tävlingsmänniska. Vi hade ett väldigt bra teamarbete i tävlingsköket och kunde hålla oss lugna och servera allt på tid så det kändes väldigt bra idag, sa Lovisa Hutton direkt efter tävlingen.

De tre finalisterna hade till uppgift att på två timmar tillaga en rätt för sex personer med huvudråvaran kolja. Lovisas vinnarrätt bestod av smörstekt kolja med en ragu på spritärtor och sparris, tartelette på picklad silverlök fylld med citroncreme och löjrom samt en gulbeta fylld med pesto på pistagenötter, ramslök, gräslök och gammelknas. Till det serverades en vitvinssås smaksatt med sherry och dillfrön

Juryns motivering: Med imponerande elegans och välbalanserade höga smaker har vinnaren visat upp ett mycket professionellt hantverk som vittnar om en lovande framtid.

De tre finalisterna var, förutom Lovisa Hutton från Sturegymnasiet i Halmstad, Linnéa Henriksson från Dackeskolan i Mjölby och Tilda Svensson från Apelrydsskolan i Båstad. För Lovisa Hutton innebär vinsten att hon får följa med Team Sweden till europafinalen i Bocuse d’Or Europe i Trondheim nästa vår, hon får dessutom en valfri kurs på Restaurangakademien och en middag för två på Tommy Myllymäkis Aira.

– Det var både hög energi och riktigt hög nivå i alla tävlingsköken. Det är roligt att se hur många kocktalanger som finns i Sverige och vi hoppas att den här tävlingen ska uppmuntra ännu fler att vilja tävla i matlagning och kanske framför allt locka fler till kockyrket, säger Jesper Johansson, tävlingsledare och vd Restaurangakademien.

Tävlingen bedömdes av en jury bestående av tidigare vinnaren Thilda Mårtensson, Peter Asp Jelksäter, Marie Skogström och Jesper Johansson, tävlingsledare.

Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB. Bocuse d’Or Sweden Commis Award arrangeras i år för fjärde gången i rad. Syftet är att attrahera fler unga till kockyrket och få fler kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang.

RELATERAD LÄSNING