Hem NyheterNyhet WB Lule River Distillery – Det småskaliga destilleriet vid Lule älv

Lule River Distillery – Det småskaliga destilleriet vid Lule älv

av Livets Goda

Lule River Distillery beskriver sig själva som det småskaliga destilleriet vid Lule älv, som producerar drycker i små serier med utvalda råvaror sprungna från den norrbottniska naturen.

På Svenska Gin & Tonic-dagen (20/4) fick destilleriet besök av ägaren av Alkemisten med över 400 gin-sorter i sin bar. Ägaren Fernando var tillsynes nöjd efter besöket. Från vänster Peter Olsson, Fernando De Paz, Johan Lugnet & Jesper Töyrä

Företaget startades under våren 2021 av tre goda vänner Jesper Töyrä, Peter Olsson och Johan Lugnet som under en tid haft tankar om att skapa något gemensamt. Verksamheten grundar sig i ett stort intresse för det lokalproducerade och det småskaliga företagandet samt en genuin nyfikenhet att lära sig mer om olika drycker och dess karaktär.

–Det har varit en lärorik men utmanande process att starta i gång med verksamheten, dels att förstå alla regelverk, lagar och tillståndsbitar som är nytt för oss, särskilt när det kommer till företagets inriktning i och med att vi producerar alkoholhaltiga drycker. Den roligare och skapande delen i det hela, där vi lagt mycket tid för att hitta den, ja enligt oss, perfekta mixen av lokala råvaror och botanicals, det har varit mycket intressant och ibland oväntade kombinationer som skapar de där unika men samtidigt tydliga dragen i en gin, säger Jesper Töyrä, VD och en av grundarna.

Under hösten när allt började falla på plats och det fanns möjlighet att testa och experimentera med olika recept, var det tydligt att destilleriet ville göra något med det botanicals som växer i det geografiska närområdet. Dels för att lyfta intresset och kunskapen om det lokala, men främst kanske för att det finns så mycket smakrika och goda inslag i vår natur.

–Genom att tidigt bilda oss en bra uppfattning om vad vi sökte efter när vi letar efter en riktigt god gin så kunde vi rätt snabbt både avfärda och förstärka olika smaker. Man kan säga att vi gick till botten med att undersöka och testa olika sorters gin och botanicals samt hur de passade med varandra, säger Peter Olsson en av grundarna.

–När vi hittade rätt och bestämt smakprofil och recept, så ville vi snabbt få respons ifrån olika profiler inom restaurangbranschen med mat och dryckeserfarenhet, därför bestämde vi oss att försöka producera och buteljera en första batch redo lagom till jul och nyårshelgerna , fortsätter Peter.

Lule River Distillery har släppt en mycket begränsad pre-batch av sin Lule Dry Gin, som är destilleriets första gin. Denna dry gin är omsorgsfullt smaksatt med en tongivande karaktär av enbär, havtorn och Norrbottens ädlaste smak—åkerbär.

Detta släpp gjorde destilleriet för att få möta och kommunicera med marknaden och framtida kunder. Lule Dry Gin har sålts både genom privatimport till ett begränsat antal privatpersoner, men fokus har varit att nå ut brett och genom samarbeten med de lokala restaurangerna finns det goda möjligheter att få njuta av lokalproducerad gin i ett flertal restauranger i Luleå redan nu.

–Redan samma vecka som vi berättade att vi var på gång och buteljerade denna batch så var samtliga flaskor uppbokade. Vi har haft kontakt med krögare i flertalet städer, och hoppas på att inom kort också kunna finnas i Stockholm men vi har pratat med restauranger ända nere i Lund, säger Johan Lugnet, en av de tre grundarna.

Nu kan destilleriet snart erbjuda Lule Dry Gin inte bara till restauranger utan även till privatpersoner genom systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Lanseringen sker 2 maj. Då finns Lule Dry Gin på systembolagets samtliga butiker i Luleå och beställningsbar till ett systembolag nära dig.

Företaget kommer även till årets upplaga av Nolia Beer i Luleå 27 – 28 maj, för att visa upp sin nya produkt och prata mat och dryck med intresserad och erbjuda provsmakning av Lule Dry Gin.

Lule Dry Gin

42% vol | 500ml
SB nr: 3730902 | 386:-

RELATERAD LÄSNING