Hem Vinvärlden Livets Goda läsaren ”Lumbergh” recenserar Boom Baby, Napoleon Dynamite och Pour some liquor

Livets Goda läsaren ”Lumbergh” recenserar Boom Baby, Napoleon Dynamite och Pour some liquor

av Livets Goda

Vinerna bakom smeknamnen ovan, som provats, är;
2012 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Réserve de L’Obédience Les Blanchots
2013 Domaine Laroche, Chablis Premier Cru Les Vaillons Vieilles Vignes
2010 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Les Clos

Så, Lumbergh, här har du ordet!

”BOOM, BABY”
2012 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Réserve de L’Obédience Les Blanchots
(Nr
78864, 870 kr)


Huruvida “Blanchot” verkligen är franska för ”knallpulverpistol” eller ej skall vi låta vara osagt, men bevisen är smått överväldigande. Här fullkomligen DRABBAS vi av en mineralitet så påfallande att det inte bara klampar in i hallen utan att knacka på, utan dessutom slår sig ner i soffan och tänder en sträv men delikat doftande cigarill.

Jordmånen som oblygt bjuder in sig är den i entusiastkretsar så helgade Kimmeridgian – ett 162 miljoner år gammalt lager kalksten och fossil, täckt av den vita lera som gör att första världskrigets skyttegravar fortfarande avtecknar sig som svaga kritstreck när västra Frankrike betraktas från luften.

Smaken är mindre burdus än doften, kanske är det den stoiska ryggraden från L’Obédience (”lydnaden”) – klostret från 900-talet som satte Chablis på vinkartan– som håller tillbaka jordens kraft för att släppa fram en närmast gudomligt komplex elegans. Detta är ett vin som förstummar, med varje munfull kommer nya nyanser av citrus, aprikos och – givetvis – krutrök.

Omdöme: Köp förihelvete.

”NAPOLEON DYNAMITE”
2013 Domaine Laroche, Chablis Premier Cru Les Vaillons Vieilles Vignes
(Privatimport, 325 kr)
Vi minns nog alla hur det första alkoholförgyllda samkvämet lockade fram en annars blyg viol ur sina kronblad. Kamraten som annars satt tyst blev plötsligt festens mittpunkt – en anekdotmaskin med timing, scennärvaro och minst tre glada vänsterfötter på dansgolvet.

Lite så är det med LVVV, fast här är det inte en halvpall polsk smuggelöl som lockar fram magin utan skaldjur. Tagen för sig själv utan kontext är detta inte ett vin som jag skulle välja först på gympan. Det är absolut inget fel på vare sig doft (gräs, lime, päron) eller den lena smaken, men det är lite… blygt? Förutsägbart? Banalt? Nåt saknas.

Det som saknas är t.ex. Kapten Havskräfta, raskt klyvd på mitten och inslängd i het ugn tillsammans med smör, chili, vitlök och persilja. Parad med denna galanta kavaljer kliver LVVV ut på dansgolvet och förvandlas till en briljant dansör, en charmör som steppar över tungan och väcker smaklökarna med innovativa steg, kittlande höftmoves och djupa ögonkast.

Omdöme: Köp, men köp ett par kräftor samtidigt

”POUR SOME LIQUOR”
2010 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru Les Clos
(Nr 73541, 627 kr)

Att vara historieintresserad är i många fall en förbannelse. Man får utstå familjens uppgivna suckar när man vid en rastplats släpar med dem till en närbelägen runsten, arbetskamraterna deltar sällan i ens firande av t.ex. slaget vid Breitenfeld och – ärligt talat – man får inga vänner på att vara jävligt vass i TP.

Men det finns ögonblick då inget av detta spelar den minsta roll. Ögonblick då vi som förbannats med detta karaktärsdrag kastar av oss det ok samhället vill lägga på oss och galopperar fritt över de elyseiska fälten, lyckligt förvissade om att vi besitter en förmåga att se rakt igenom tid och rum. När vi – och enbart vi – ser de röda trådar som knyter oss till det förflutna och låter oss dra en bit av sedan länge passerade eoner rakt in i våra liv, då är det värt det.

Den utlösande faktorn som fick eder ödmjuke recensent att just idag göra en liten segerdans i köket var något så enkelt som en flaska vin med orden ”les Clos” på. ”Det instängda”. Det visar sig nämligen att namnet härstammar från de murar – tidigast omnämnda i skrift på 900-talet – som i hundratals år omgärdade detta förnäma vingårdsläge i hjärtat av Chablis.

Tanken på att människor för 1100 (ETTUSEN!! ETTHUNDRA!!) år sedan av sedan länge glömd anledning beslutade sig för att bryta fram sten ur den mjuka, kalkrika jorden för att bygga murar runt sina vinstockar… att denna handling lever kvar idag och att dessa ord – Les Clos – talar till oss från förgångna sekler… Hur kan man inte finna det svindlande? Inspirerande? Hoppingivande, rentav?

Omdöme: Köp och skåla för de som gått före oss

Vill du också dela med dig av sina recensioner?
Skicka in din recension till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Recension”. Dela gärna med dig av en bild samt artikelnummer och pris på produkten (om detta finns).

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING