Hem Vinvärlden Luna di Mezzanotte – kvalitativ Barolo till svårslaget pris

Luna di Mezzanotte – kvalitativ Barolo till svårslaget pris

av Livets Goda

Barolo är utan tvekan Italiens mest berömda röda vin och uppskattas för sin unika stil där nebbiolodruvans markerade tanniner har en framträdande roll. Vinerna från Barolo i Piemonteregionen är oerhört populära och omtyckta i Sverige och det är lätt att förstå varför när man väl har provat det karaktärsfulla och väldoftande vinet. En perfekt introduktion till Barolo och till svårslaget pris är onekligen 2017 Luna di Mezzanotte!

Barolo är ett vin som kräver tålamod. Tre år ska det lagras, varav minst ett år i fat, innan det får lanseras. Vinet får enkom göras på nebbiolodruvan som är känd för sin väldoft, tydliga tanninstruktur och lagringsförmåga. En Barolo kan utvecklas under många år och gör sig således väl i en vinsamling. Italiens största vin är däremot sällan billigt utan priserna drar snabbt i väg vilket hänger samman med en i sammanhanget förhållandevis liten produktion, efterfrågan och givetvis det faktum att det tar tid att producera en Barolo. Därför är det glädjande att finna Barolon Luna di Mezzanotte för under tvåhundringen!

Livets Godas intryck av 2017 Barolo Luna di Mezzanotte

Luna di Mezzanotte är resultatet av samarbetet mellan den svenska importören och Produttori di Govone, ett kooperativ i Piemonte och som grundades redan i slutet av 1950-talet. Vi har ett vin med årgångens generositet vilket noteras redan i den öppna och generösa doftbilden där torkade rosenblad, nypon, kryddiga fat, tobak och körsbär möts i en lätt solkysst och svagt volatil klassisk stil. Smakprofilen visar upp en kryddig struktur med transparent körsbärsfruktighet, nypon, fat, en lätt rökig ton och viss undervegetation samt blodapelsinaktig syra. Tanninerna är där, det är ju nebbiolo trots allt, men har ändå en fin mognad i sig. Vinet avslutar långt, med ljust rödbärsfruktiga toner och årgångens lite mer solvarma stil.

87 p

Barolo har en tendens att bli valet när hösten och vintern står för dörren och långkokens tid och viltköttet är i fokus. Men faktum är att det är precis lika gott – om inte godare – med en lätt kyld Barolo en sommarkväll och till grillat. Varför inte prova att slänga det fantastiska fläskköttet Secreto Iberico på grillen blott kryddad med havssalt och njuta av Luna di Mezzanotte därtill.

Barolon Luna di Mezzanotte återfinns i Systembolagets beställningssortiment och du beställer vinet till din önskade butik. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 53288 och kostar 189 kronor.

Till vinet HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING