Lusse Lelle & Lusse Lille - två saffransöl från Brekeriet

Niklas Jörgensen 16 Oct, 2018
Whisky och Bourbon Det där med saffran i mat kan vara knepigt. Onekligen är det en kryddning som gärna tar täten samtidigt som den lätt osportsligt sätter krokben för allt eventuellt motstånd. Kanske är det just därför den funkar så fint i lussebullen ackompanjerad på sin höjd av två russin? Att saffran således skulle göra sig så fenomenalt fint i en öl blev förra årets överraskning när Brekeriet lanserade sin braksuccé Lusse Lelle - nu är det dags igen.

Bröderna Ek plus bryggeriets vakthund

Fast kanske det ändå inte var det. En överraskning vill säga. Brekeriet har ju faktiskt inte bara seglat upp som en garant för syrlig kvalitetsöl, bröderna Ek har också tydligt demonstrerat under ett antal års tid att de har känsla - och smaklökar av rang. För det sistnämnda är inget du ska ta för givet, det krävs såväl självförtroende och ett öppet sinne där man litar på sin egen objektiva förmåga att bedöma. Och just därför blev Lusse Lelle så förbaskat bra för det var en genomtänkt saffranssuris, en som inte tog över showen, en som lät övriga deltagare vara med.

Årets version av fjolårets succé har fått tillökning i form av en lillebror, Lusse Lille. Alltså en trefem-version som du snart kan finna i välsorterad dagligvaruhandel. Och kan du inte så skäller du på din lokala handlare och kräver att de börjar erbjuda folkisar av klass.

Du har väl inte missat att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på instagram >> @Livetsgoda_magazine


Nyfikna som vi är så provades såklart Lusse Lelle och Lusse Lille mot varandra blint här på redaktionen. Det blir mer ärligt så - och dessutom såväl roligare som mer lärorikt.

Våra intryck finner du här nedan. Värt att ha i åtanke: Lusse Lille är först ut och Brekeriet börjar sälja folkölet på bryggeriet nu på torsdag, den 18 oktober. Därefter släpps den på mathem.se efterföljande dag. Pris på plats: 30 kronor flaskan men det kan såklart sedermera variera från handlare till handlare. Lusse Lelle lanseras den 7 december på Systembolaget som inhandlat 10,000 flaskor. Med andra ord, räkna med att dessa rycks snabbt så lägg in datumet i kalendern om du vill njuta av ölen till din lussekatt några dagar senare.

Lusse Lille, Brekeriet (3,5%, ca 35 kr i dagligvaruhandeln)
Vacker, gyllene gul färg. Vinvänner tänker åldrande Sauternes, om det inte vore för att drycken då är åt det  grumliga hållet till. Doften är omfamnande och inbjudande och visst är det saffran som tar täten men aldrig på ett dominant vis. Här finns även en fin kryddighet, tänk apelsiner med kryddnejlika, honung och lite stenfrukter. En elegant finessrik näsa. Smaken då? Jodå, här snörper det samman fint med torra, syrliga drag av stenfrukt, omogen apelsin, aprikos och kryddiga saffranstoner. Visst är det en folkis, det märks inte minst på kroppen, men likväl är det en öl sprängfylld med intryck och blott 3,5%. Den här har all världens möjligheter att bli en braksuccé för den begränsar sig inte utan lär släcka törsten till en och annan husman också.

Redaktionens intryck: 90/100 LGP

Lusse Lelle (6,5%, släpps på Systembolaget 7/12)

Första tanken som slår en när det provas saffransöl är såklart hur man bäst bedömer en sådan här objektivt, för ölets inneboende kvalitet, och inte hänfaller åt någon saffransbulleorgie-fäbless. Well, det är enkelt i det här fallet för Lusse Lelle i årets tappning är bara så bra och balansen mellan kryddan och syrligheten i ölet resulterar i en juicy känsla som gör att man liksom inte kan sluta älska den. Här är allt i XL jämfört med lille, med tätare doft, större smakdjup och kralligare kropp. Men det blir inte mer saffran för det utan istället bjuder den fram andra toner, som då apelsinerna, kryddnejlikan, lite vanilj och honung. Mandelmassa hittar vi också. Om doften är sötaktig och älskvärd så vänder smaken på steken och ger oss en härligt torr känsla av saftiga stenfrukter tillsammans med saffranstonen - och då den syrliga stringensen som är ölstilens signum. Slutligen så är det så rent och snyggt, inga bismaker alls och du lämnas med en skön saffranston i gommen som stannar kvar länge, länge.

Redaktionens intryck: 93/100 LGP


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet