Hem Vinvärlden Lyrarakis – Voila och Petrokaliva

Lyrarakis – Voila och Petrokaliva

av Livets Goda

Lyrarakis är en av Kretas främsta producenter och har varit oerhört aktiv i bevarandet av regionala druvsorter, något som Kreta har en hel del av. Flera av dem finns i beställningssortimentet. Men det är klart, ingen kan hålla sig borta från att laborera med landets främsta druva och Lyrarakis har definitivt hittat sin stil. På östra Kreta återfinns vingården Voila, nära Sitia som ligger en kort resa österut från den urcharmiga staden Agios Nikolaos. Terrängen är kuperad och vingården är på närmre 600 meters höjd. Dessutom ingen konstbevattning.

2015 av Voila var närmast tropisk i sitt anslag och omedelbart charmerande. 2016 Lyrarakis Voila assyrtiko (90 LGP) är dess motsats och är stramare, svalare och mer, ja mer santorinsk i sitt uttryck. Borta är det yppiga, ersatt av citrusfrukter, päron, sälta och örtighet. Smaken är tätare, syran lite vassare men balansen är där. Gul frukt möter havstoner. Och ärligt talat, det är ett mer spännande vin. 149 kronor.

2014 Lyrarakis Petrokaliva assyrtiko (91 LGP) kommer även den från vingården Voila men lagras på ekfat. Historiskt sett var större fat det vanligaste sättet att lagra sin assyrtiko på Santorini och här återskapar Lyrarakis stilen – fast på Kreta. Ett större djup i doften, ännu något oförlöst. 2014 påminner en del om 2016 i stil med svalare frukt, gula mogna päron, örthonung, stenkällare och ett stänk vanilj.  Fin täthet i smaken, mogna citrussyror, stendamm, sälta och gul frukt. Sval känsla med lite rökig ek och samtidigt en havskänsla. Ett vin som förutom att vara riktigt  bra inte går obemärkt förbi någon. Lär vara ännu bättre om ett års tid. 239 kronor.

Grekiska viner fortsätter med at ta världen med storm. Unika druvor, personliga uttryck och framförallt, seriöst bra viner.

Importör i Sverige är O.Wines.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING