Hem Vinvärlden Lysande Blanc de Blancs från Charles Heidsieck!

Lysande Blanc de Blancs från Charles Heidsieck!

av Niklas Jörgensen

Att Charles Heidsieck idag hör till de mest respekterade champagnehusen är knappast en underdrift och inte minst har jag imponerats över den nivå som firmans Brut Réserve håller, långt över mångas Vintage. När Charles Heidsieck nu åter väckt liv i sin Blanc de Blancs, en etikett som kom till i slutet av 1940-talet men som försvann längs resan, väcks såklart nyfikenheten. Vad har källarmästare Cyril Brun trollat fram denna gång? I mitt glas; Charles Heidsieck Blanc de Blancs!

Niklas om Charles Heidsieck Blanc de Blancs MV

En fjärdedel av denna återuppväckta Blanc de Blancs från Charles Heidsieck är så kallade reservviner och det noteras diskret i doftspektrumet som varvar mognadshintar med ungdomliga nyanser av grillade citroner, stenfrukter och en delikat blommighet. De utvecklade dragen får mig att tänka fransk nougat, briochebröd och lätt fuktiga nyanser som lierar sig ursnyggt med kanderade citrusfrukter, persika och skolkrita. Smaken är härligt vederkvickande och med en syra som omgående kopplar grepp om smaklökarna samtidigt som det finns en diskret rondör i den grönt äppelstrama fruktigheten. Balansen är vinets signum tillsammans med renheten och de små, smekande bubblorna är harmoni på hög nivå. Extra plus blir det till den fina krämiga intensiteten och den skönt kvardröjande eftersmaken som avslutar grapefruktsstramt.

Intryck: 93 LGP

En champagne du med lätthet serverar som nyårsaftonens välkomstglas samtidigt som det dukas upp blinier med löjrom, crème fraiche och syrad rödlök. Men spara gärna lite, eller ha en flaska till i beredskap till förrätten där du serverar gratinerade havskräftor med citronsmör!

Blanc de Blancs finns i skrivande stund i 66 Systembolagsbutiker och till resten kan du beställa champagnen utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 12%) kostar 649 kronor och har artikelnummer 90648.

Till Systembolaget HÄR >>>

Ronaglasen finner man hos www.bargrossisten.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING