Hem Vinvärlden Lyxfällans Patrick Grimlund: Lyx i Lyxfällan är sällan det jag definierar som lyx, snarare handlar det för mig om en känsla av livskvalitet

Lyxfällans Patrick Grimlund: Lyx i Lyxfällan är sällan det jag definierar som lyx, snarare handlar det för mig om en känsla av livskvalitet

av Livets Goda

Första ölet är en klassisk ljus lager. Melleruds Pilsner från Spendrups är lättdrucket utan att vara anonymt. Det hälls upp på baren Tweed i Gamla Stan i Stockholm. En bar med inredning som Lyxfällans ena programledare Patrick Grimlund tycker påminner om hans ”herr-rum” som han inredde i första egna villan under IT-erans glansdagar. Själv är Grimlund dagen till ära klädd i diskret rutig ullkavaj av brittiskt snitt. – För en ljus lager är Melleruds riktigt smakrik. God! Vad jag själv dricker för öl beror på årstid, tid på dygnet, sådana omständigheter, säger han. I sommar har det blivit en del Grolsch vid poolen. Enkelt, gott och törstsläckande. – När jag går ut dricker jag alltid fatöl. Jag har ju bott i London och fick väl med mig det därifrån. Ska jag sitta och smutta kan det bli en stout, ska jag däremot festa loss lite och dricka några öl så blir det hellre något ljusare. Fatölsfäblessen har också ett ursprung i ungdomsåren. – Ja, när man var 18-19 var ju budgeten tight. Då kunde man få en fatöl för 19 spänn. Sedan dess har både fatölen blivit bättre och budgeten lite mer vidlyftig. Vad är lyx för dig? – Lyx i Lyxfällan är sällan det jag definierar som lyx. Snarare handlar det för mig om en känsla av livskvalitet. Det kan vara att känna att jag har två timmar att sitta ostört i solnedgången tillsammans med min fru. Barnen sover, telefonerna är avstängda, kanske delar vi en god flaska vin. Att vara här och nu. Men lyx kan också vara att vara att få vara ombord på en stor motorbåt eller köra en lyxig bil. Det överdådiga. Det går jag dock inte igång lika mycket på nu som jag gjorde när jag var lite yngre. Lyx är att unna sig saker man egentligen inte har råd med. Sen har alla olika preferenser, för en del är det Red Bull och cigg. Inom mat och dryck menar Grimlund att lyx kan vara att sitta ner, ett schysst gäng med en ordentlig mängd svenska kräftor. Bara njuta av gott sällskap, goda kräftor, kall snaps och en öl. Vi smakar på ett öl från Pang Pang Bryggeri. Putin’ in hours är en pale ale med mer humle. – Kanske inte till kräftor, men den var väldigt god. Inte överdriven humlebeska – snarare ganska lättdrucken. Jag gillar den! Den är också bra tempererad, jag tycker det är viktigt med rätt temperatur vilket för mig oftast är lite kallare än vad experterna säger. Skaldjur är favoriten när vi pratar mat. Särskilt ostron ligger bra till. – Och riktigt bra kött, ordentligt hängmörad entrecote. Jag grillar året om, så det är ju väldigt lättlagat. Salt, peppar, bra kött, hög värme, 30 sekunder på varje sida … Han och familjen bor i lägenhet på Östermalm, men tillbringar minst lika mycket tid på landet som ligger vid Taxinge slott. – Mitt på landsbygden, så där kan jag grilla. Till köttet dricker jag oftast något gott rött vin, som en bra amarone. Jag är absolut ingen vinnörd, jag uppskattar vin men lägger inte regioner och sånt på minnet. Däremot vet jag att man får vad man betalar för, som med allt. Du är född på Lidingö, har pluggat business school i London och bor numera på Östermalm. På pappret känns ditt liv långt från de livsöden du möter i Lyxfällan. Stämmer det? – Det är lätt att få den bilden. Samtidigt är det så här: Jag växte upp med en ensamstående mamma i ett höghus på Lidingö. Har aldrig fått någonting gratis och har inte alltid haft det så bra ekonomiskt som vuxen heller. Jag har gått igenom en skilsmässa och förlorade massor av pengar på IT-kraschen, samtidigt som mitt företag gick åt fanders. Så att folk genomgår kriser och tuffa perioder har jag full förståelse för. Däremot finns det en skillnad, att de som är med i Lyxfällan oftast söker en tillfällig kick och tar ett lån för något de vill köpa här och nu. Något sådant har jag aldrig gjort. Jag har stor självdiciplin och tänker långsiktigt. Hans föräldrar skilde sig när han var tio år. Han har tre yngre systrar och mamman jobbade som vd-assistent på en revisionsbyrå. Pappa var krögare och drev Stockholms enda fonduerestaurang, Fondueboden på Vanadisvägen. Så ett litet påbrå kan anas, både vad gäller ordning på pengar och koll på god mat och dryck. Tredje ölet är Espresso Stout från japanska Kiuchibryggeriets ale-linje Hitachino Nest Beers. – Det här tycker jag är jättespännande att testa och jag skulle kunna köpa ett gäng för att det är kul att bjuda på. Men det är inte vad jag vill ha när jag är sugen på en öl. Snarare om jag är sugen på en kaffe, haha … Det kan ju vara för att den är japansk, men jag känner direkt en slags sojasmak. Häxblandning eller möjligen folköl på nån skolfest. Så såg de första trevande stegen mot vuxenvärldens dryckesupplevelser ut hemma på Lidingö, när Patrick Grimlund växte upp. Smakmässigt lämnade de inga bestående intryck. Första whiskyupplevelsen glömmer han emellertid aldrig. – Det var sommarlovet efter ettan i gymnasiet. Jag sommarjobbade på en chipsfabrik på Åland där jag stod vid bandet och förslöt påsar. På helgerna var det fest, och vid ett tillfälle – en stor utomhusfest – träffade jag några äldre killar som hade med sig en whiskyflaska. ”Öh, ta en klunk. Ta en klunk till …” Det blev alldeles för mycket. Efter det rörde jag inte en whiskyflaska på tio år. Det dröjde alltså tills han var över 25 innan det hände igen. Och vid 28 års ålder hade han inrett det där herr-rummet i första villan som han köpt med dåvarande frun i Bromma. – Tunga Mulberrygardiner, vinröd matta och chesterfieldfåtöljer – jag gick in för hela konceptet och började faktiskt även njuta av whisky. Ekonomiskt gick det mycket bra. Han jobbade i IT-branschen, var vd på ett bolag. Jobbade dessutom med riskkapital. Några år senare kom IT-kraschen, skilsmässa och husförsäljning. I den nuvarande Östermalmslägenheten finns inget herr-rum och whisky dricks oftare ute på krogen än hemma. Han gillar single malt, i vissa fall riktigt rökigt. – Jag gillar att sitta vid bordet och njuta. Däremot är jag ingen riktig nörd vare sig det gäller whisky, öl eller vin. Jag gillar när det är gott – det är det viktigaste. Inte vilken region det kommer från, om det är Highland eller Lowland. Livet har så mycket att erbjuda, vissa delar måste man släppa. Så vi släpper fram första whiskyn. Dalmore Cigar Malt Reserve är framtagen för att matcha puffande, och lagringen har skett i en blandning av sherrybutts, amerikansk vitek och gamla rödvinsfat. ¬– Mm. Skulle verkligen passa med en cigarr. God! Lite choklad, mjuk och len. Den här skulle jag definitivt kunna beställa in efter en bättre middag. Även om jag kommit över cigarrökningen som jag tyckte var lite cool när jag var yngre. Nu röker jag ingenting – tycker faktiskt inte det är speciellt gott. Första halvan av ditt cv består av ord och titlar som entreprenör, säljare, vd, riskkapital … Det handlade uppenbarligen mycket om pengar i början av din karriär. Sen verkar något ha hänt. – Ja, efter att IT-bubblan sprack och skilsmässa och husförsäljning var ett faktum stod jag inför ett vägskäl. Kanske inte riktigt en livskris, men jag frågade mig själv vad jag brinner för, vad som är meningen med livet. Vågade stanna upp. Hittills hade jag kört stenhårt utan reflektion, nu behövde jag inte köra vidare på samma race. Som vd ledde jag andra människor, var duktig på det och gillade det. Den sidan ville jag utveckla, så jag gick ledarskapsutbildningar och började forska om coachning. Coachning är ju ett begrepp som används väldigt vidlyftigt, därför ville jag få akademiskt belägg för det jag gjorde. Samtidigt var jag varannanveckaspappa med ett, materiellt sett, enklare liv, men jag började värdesätta andra saker. Någon disputation blev det aldrig. Orsaken var att Lyxfällan kom emellan. Andra whiskyn är Springbank 18 years, huvudsakligen lagrad i gamla sherryfat, med ungefär 20 procent ex-bourbonfat. – Den har lite mer bett. Lite fränare men väldigt god, med en liten rökighet. Den förra var mjukare men båda är väldigt goda och relativt lättdruckna. Din fru Sara Grimlund jobbar på mediabolaget MTG som äger TV3 som sänder Lyxfällan. Gifte du in dig i mediasvängen? – Nej, haha. Däremot träffade jag min fru via jobbet. Medan jag forskade och var ute och föreläste om coachning hörde produktionsbolaget Meter, som producerar Lyxfällan, av sig för ett möte, och eftersom jag har svårt att tacka nej till utmaningar var jag nyfiken. Efter en castingprocess fick jag till slut uppdraget. Då kändes det som en kul grej, jag hade ingen tanke på att det skulle hålla på så länge. Jag träffade Sara första gången på Kristallengalan 2012 och då hade jag kört Lyxfällan ett bra tag redan. Kände du och din parhäst Magnus Hedberg varandra innan? – Nej. Men det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Är lika gamla, kommer från Stockholm och hade gjort lumpen på samma ställe, i Arvidsjaur. Vi hittade direkt gemensamma nämnare. Båda gillar att träna och gillar god mat och dryck – vi går gärna ut och festar ihop. Patrick Grimlund och Magnus Hedberg är tredje programledarparet ut i serien, men de som varit med klart längst. De är nu inne på trettonde säsongen tillsammans, och ungefär 150 avsnitt har de gjort. – Det är glädjande att det är ett så uppskattat program. Samtidigt lite skrämmande att det fortfarande är så många som vill ha vår hjälp. Man kan ju tycka att om vi gett riktigt bra råd borde folk förstå vad de inte ska göra … Ansökningarna blir bara fler, hela konsumtionssamhället växer och den yngre generationen förstår inte att det fanns en tid då man gick till banken och tog av sig hatten – och tyckte det var lite pinsamt att ta ett lån. Nu är det så anonymt. Man tar fram mobilen och så klirrar det till i kassan inom någon minut. Ingen behöver veta att du tagit det där lånet. Han tycker att privatekonomi borde finnas med på skolschemat. – Visst finns det lärare som försöker men det är synd att det inte är obligatoriskt att undervisa om det mest grundläggande inom hushållsekonomi. Många unga vet exempelvis inte ens vad ränta är! Varför är programmet sådan succé? – En del tittar nog för att det är skönt att se att några har det värre än de själva. För andra ger det inspiration att ta tag i saker. För vissa är programmet lite av ett uppvaknande. Att det kan gå riktigt illa om man inte sköter ekonomin. Så här efter sommaren är det högsäsong för ansökningar till Lyxfällan. – Ännu värre är det i januari. De flesta som söker till Lyxfällan är desperata, de har fått kalla handen överallt. Det är jobbigt att visa upp det i TV, jag tycker de är modiga. Att kontakta oss är det första bra beslutet de fattat angående deras ekonomi. Lyckas ni i längden? – Ja, majoriteten av de som varit med har blommat ut och styrt upp sina liv. Stress över pengar går ju ut över hälsa, äktenskap och familjeliv. Vi har faktiskt räddat äktenskap! Men sen är det självklart några som går tillbaks till samma mönster igen. Vissa som förblir offer. Whisky nummer 3 är Bowmore Laimrig 15 years. Ordet Laimrig betyder pir på gaeliska, något som förstås förknippas med Islaydestilleriets närhet till det salta havet. Grundlagring har skett i bourbonfat och de sista fem åren har whiskyn tillbringat i sherryfat. – Betydligt rökigare. Det här är en whisky jag har druckit en del. Den passar perfekt i ett sånt här rum. En whisky att sitta och suga på lite längre. Väldigt god vid speciella tillfällen. Har din lön ökat i takt med tittarsuccén? – Nja, det är ungefär lika mycket som i början. Men sedan har jag ju också mina föreläsningar och bokförsäljning … Jag tycker att jag har jäkligt bra upplägg just nu. Jobbar inte ihjäl mig, kan äta det jag vill, köra den bil jag vill. Gillar du rampljuset? – Jag har inga problem med det. Utom möjligen när man ska till Ica Maxi och handla med familjen och det hela tiden kommer en massa roliga kommentarer som ”du köper väl inte på kredit” och ”letar du extrapriser?”. Ofta är det ganska roligt, men … Nej, jag skulle aldrig beklaga mig. Det är ju ett val jag har gjort. Vissa kända personer klagar på att det är så jobbigt att hela tiden stå i rampljuset. Samtidigt lägger de upp instagram med enda syfte: Att få så stor spridning som möjligt, och att kvällstidningarna ska plocka upp det. Det tycker jag blir så larvigt. Du som reser land och rike runt i jobbet. Har du några riktiga smultronställen? – Både jag och Magnus älskar att basta, så vi ser alltid till att det finns bastu på hotellen vi bor på. På vissa hotell är bastun nybyggd med panoramafönster. På andra är den från 80-talet och ligger nere i källaren. När det gäller restauranger handlar det ofta om vilka förväntningar man har. Vissa ställen slår förväntningarna med råge … Exempelvis en indisk krog bredvid Elite Hotel i Örebro, den var grym! Jag har ofta tänkt på att jag borde haft med mig en anteckningsbok redan från början för att skriva lite om alla ställen vi är på. Det skulle kunna bli en bok … Macallan Rare Cask ryms i det fjärde glaset. Här är det 16 utvalda sherryfat som buteljerats i en lyxig karaff. – God, len och mjuk men med mycket smak! Macallan är bra – man vet man får, och man får alltid något bra oavsett nivå. En 25-åring från Macallan är nog den mest fantastiska whisky jag druckit. Det var en del skriverier om paret Grimlund i samband med att de senast fick barn. Orsaken är att de fick deras tre gemensamma barn inom loppet av 27 månader, något som många nästan ser som omöjligt. Blir det fler barn? – Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har jag fullt upp. Hade vi oändliga resurser av tid, pengar, morföräldrar och farföräldrar som barnvakter så kanske … Men just nu är vi väldigt glada över det vi har. Vad gör du när du inte jobbar? – Livet består just nu nästan enbart av jobb och familjeliv. Hinner jag blir det gärna en tennismatch eller en löparrunda men just nu får jag så jäkla mycket motion av de tre barnen. Vi får dock bra hjälp och jag och min fru försöker komma iväg på lite fester då och då. Han berättar också att de gärna åker skidor och reser till Åre varje vinter. – Vi älskar det! Jag tävlade i slalom när jag var yngre och åkte jättemycket. Nu är det mer på hobbynivå och kommande säsong är det nog dags för 2,5-åringen att börja. Femte och sista glaset med whisky testas. – Det här är speciellt … Måste vara bourbon! Här finns vaniljen. Det är en helt annan karaktär men jag gillar den! Dricker inte så ofta bourbon ren utan oftast i drinkar. Sorten är Hudson Baby Bourbon, en ren majswhiskey som görs på det lilla destilleriet intill Hudsonfloden i New York State. Vad har du för tankar om framtiden? – Nu spelar vi in höstsäsongen av Lyxfällan och imorgon drar jag iväg till Borlänge för att spela in avsnitt 5. I övrigt har jag fullt upp med familj och barn och trivs med ett jobb som jag kan anpassa efter egen kalender. För första gången i mitt liv är jag väldigt nöjd med känslan av att ”så här är det nu, jag behöver inte veta vad som kommer härnäst”.

10 snabba med Patrick Grimlund

Lyssnar på: Just nu Adele. Återupptäcker Pet Shop Boys, tidiga Depeche Mode och åttiotalsmusik som jag växte upp med. Gillar verkligen Linnéa Henriksson men lyssnar också på country, Dylan … ganska varierat alltså. Senast på Spotify: Voulez Vous med Abba. Läser: Helst biografier, när jag har tid. Ser på: Sons of anarchy. Tittar annars inte speciellt mycket på TV. Har på mig: Kostym på jobbet. Det är viktigt med bra passform och god kvalitet, däremot är märket är inte viktigt. Hemma går jag i shorts året om. Var ännu mer intresserad av kläder när jag var yngre. Skrattar: Tillsammans med mina barn. Och åt bra humor, allt från Solsidan till mer skruvad, underfundig humor, där kanske inte alla skrattar. Gråter: När jag kollar på film. Då kan jag vara rätt blödig. Kör: Volvo XC90. Har precis bytt vår Porsche Cayenne mot den. Familjen är så stor så sju säten är bättre än fem. Sista måltiden: Skulle inledas med ett dussin ostron med pressad citron och iskall champagne. Därefter hängmörad marmorerad entrecote som bara vidrört grillen, med en schysst sallad, eventuellt några frasiga pommes frites och rödvin. Jag är inte så mycket för dessert, men i det här fallet blir det en riktigt bra crème brûlée. Dricker min whisky: Med en eller två isbitar. ===================== Patrick Grimlund Född: 1972. Bor: Östermalm, Stockholm. Familj: En son, 15 år, från tidigare äktenskap. En son 2,5 år, en dotter 1,5 år och en son 3 månander, tillsammans med hustrun Sara Grimlund. ===================== Whiskyn under snacket Dalmore Cigar Malt Reserve Nr.85875 / 999 kr Springbank 18 years Ca 1400 kr Bowmore Laimrig 15 years Ca 800 kr Macallan Rare Cask Nr.85823 / 2199 kr Hudson Baby Bourbon Nr.84309 / 499 kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING