Hem Whisky & Bourbon Lyxiga Domfrontais

Lyxiga Domfrontais

av Livets Goda

I reportaget läser du om allt från regionen som sådan, om spritens historia och de metoder som används för odling och framställning av calvados samt vilka ursprung för calvados som finns. Kort sagt, det är en oumbärlig guide till den finaste calvadosen. Ett område berörs emellertid styvmoderligt, Domfrontais i regionens sydvästra hörn, ett distrikt som fick status som egen appellation den sista december 1997. Här buteljerar man inte mer än knappt 39 000 flaskor calvados om året, vilket bara motsvarar 1.5 procent av den totala produktionen av calvados. Stilmässigt skiljer sig spriten åt från den vanliga typen av calvados genom att det krävs minst 30 procent päron i cidern mot maximalt 30 procent för annan calvados. Anledningen till denna regel är att området tack vare sina granitjordar i alla tider har varit mer planterat med päron än med äpplen. Det ger en sprit med lite tydligare fruktighet och aningen mer uttalad sötma, men i annars i stort sett samma karaktär. Att kvaliteten i Domfrontais överlag är god men sällan exceptionell beror främst på att de firmor som verkar här inte har buteljerat särskilt mycket sprit själv förrän i modern tid. Den allra bästa firman är den idag i tredje generation drivna Lemorton, en liten hantverksfirma med betydande lager av fin päronbaserad calvados i sina lagerhus som först för tio år sedan började buteljera spriten under eget namn. Produktionen är traditionell, cidern bereds till cirka 60-70 procent av päron och den fatlagras i elva månader för att utveckla komplexitet innan den destilleras till maximalt 70 procent i små pannor av koppar med tillkopplade små kolonner. Resultatet blir en högaromatiskt och elegant calvados som sedan lagras i små och medelstora men bara gamla ekfat. Vieux Calvados Domfrontais Réserve (ca 590 kr / 90 p) är en fem år mogen calvados med tydlig fruktighet och bara en diskret sötaktig vaniljton från faten. Elegansen är stor, kroppen lätt och mjuk med en fin päronsaftighet i den medellånga eftersmaken. Större djup och något mer uttalad fat- och karamellton finner man i Vieux Calvados Domfrontais 10 ans (ca 690 kr/ 91 p), som i tillägg till nämnda dofter också bjuder på en liten kolaton och rondör och faktiskt en lite tydligare fruktighet som dröjer sig kvar i den något längre eftersmaken. Det hela är mycket läckert, det är ett utsökt exempel på denna annars förhållandevis sällsynta typ av calvados. Honung, akacia, mer knäck och karamell definierar doften mer i Vieux Calvados Domfrontais 25 ans (ca 820 kr / 93 p), en ytterst stilfull och väl sammansatt calvados som verkligen kan mäta sig med riktigt fina buteljeringar från Pays d’Auge. Först i den här åldern noterar man en lite tydligare ton av rancio, fatoxidation, men intressant nog följer den något söta päronaromen med längre i den läckra eftersmaken. Tack vare att familjen har gjort calvados här sedan förra sekelskiftet, har man fina lager av välmogna sorter, även från enskilda årgångar. Flera av dessa årgångar har man låtit buteljera separat och följande trio är buteljerade i september 2013. Den nu 27 år gamla 1986 Vieux Calvados Domfrontais (ca 870 kr / 93 p) står perfekt i par med den 25-åriga tappningen. Likheterna är många, men det finns också skillnader. En av dem är att frukten faktiskt är något mer aromatiskt och att smaken upplevs vara något djupare och längre. Egentligen är de lika bra, bara något annorlunda. Än mer förfinad och ett steg närmare perfekt balans är 1978 Vieux Calvados Domfrontais (ca 1 070 kr / 94 p), nu 35 år gammal men fortfarande fruktig. Det som röjer spritens ålder är en lite mer uttalat nötigt, halmsyrlig och mer tydligt äpplig doft och eftersmak. Den är verkligen god och verkligen värd att köpa. Tonen av mognad och oxidation är än mer markerad i 1972 Vieux Calvados Domfrontais (ca 1 250 kr / 93 p), buteljerad vid 41 års ålder. Mognaden till trots finns här fortfarande en fin fruktighet kvar och sammantaget är vilar det en stor elegans över både doft och eftersmak. Inte för att gammal sprit per definition är bättre än ung, den är egentligen bara mer koncentrerad och annorlunda, men Vieux Calvados Domfrontais Rareté (ca 2 500 kr / 96 p) är en minst sagt exceptionell calvados. Denna årgångslösa blandning buteljerades 2003 och består av calvados som är omkring hundra år gammal. Det märks i en mörkare bärnstensfärg, en större och tätare doft, mer tydlig oxidation som backas upp av den insmickrande karamell- och kolarondör som också kommer med lång och trogen vila i faten. Därtill har en fin ton av mörk choklad vuxit fram. Frukten lever alltjämt kvar, dock i form av inkokta päron och ugnsbakade äpplen och eftersmaken är närmast explosiv när allt det goda samlas upp en lång och ljuvlig finish med bara en liten bitterhet av oxidation. Det är en absolut enastående calvados från den nästintill okända distriktet Domfrontais. Till en början säljs spriten främst till restauranger, men det går alltid att kontakta importören med en förfrågan om privatimport via Systembolaget. Importör är Terroir, www.terroirvin.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING