Arran Distillery (Lochranza Distillery) är ett fascinerande destilleri som på många sätt inledde den våga av nystartade destillerier som dragit fram över Skottland och hela världen sedan destilleriet invigdes 1995. Arran blev en förebild för konsten att starta whisky-destillerier och blev tidigt både lyckosamt och lönsamt, och det i en tid som präglades av nedläggningar. Även om Arran framgångsrikt gjort sig kända för sina sherryfatslagrade whiskies, så har man också en omfattande produktion av whisky lagrad på bourbonfat, där den tioåriga utgåvan av Machrie Moor som nu släpps är ett utmärkt exempel.
Machrie Moor är namnet på torvmossen på Isle of Arrans västkust och således även namnet på den rökiga whiskyn som Arran tillverkar i mindre omfattning. Fram till slutet av 2010-talet destillerade hårdrökt whisky (50 ppm) två veckor om året, och under ytterligare fyra veckor producerades medelrökt malt (20 ppm). Idag sker all produktion av rökigt destillat söderut på ön, i det nystartade destilleriet Lagg, men i lagerhusen hos Arran/Lochranza vilar omkring 500 fat rökig whisky, vilket bland annat används till denna buteljering som nu släpps. Fatlagringen lyder 100 procent på first fill bourboncask i tio år. I glasen; Machrie Moor 10 Years Old Peated Single Malt, 46%
Chefredaktör Anders Enquist om Machrie Moor 10 Years Old Peated Single Malt, 46%
Arran Distillery (Lochranza Distillery) var inte bara en viktig del i vågen av nystartade destillerier som dragit fram över Skottland, man visade även att det gick att producera och på ett begåvat vis marknadsföra bra, kvalitativ ung whisky. Whiskyfolket som envetet och per automatik höll fast vid att en bra single malt måste ha MINST 15, 16 år i sin lagring innan det dög, och att yngre whisky fick ”taxfree” folket hushålla med, ungefär, fick tänka om. Arran rörde om i fördomarnas gryta, och idag ifrågasätts inte längre ”ung whisky” på samma sätt.
Här har vi således en ny stark, ”ung” leverans från Arran och en utsökt first fill bourbon fatlagrad whisky med balanserade drag i varje ”vrå”, där den nyanserade torvrökigheten sätter sin prägel med tillförsikt, och där en viskös och fyllig gomkänsla agerar utan ett uns av överflödig fetma. Allt rör sig med en begåvad hållning i denna whisky. Inte försiktigt, långt ifrån klent i sin kryddighet, men med finkänsliga steg i kraften som utvecklar en elegant slagsida med viol och maritim lakritssälta i fruktiga noter av citrus, persika och mogna äpplen. Ja, det kan till och med anas lite stenfrukter här, och sötman med sina ljusa choklad och vaniljtoner från faten är i utsökt balanserat slag och avyttrar lite underfundig citruszest. I avslut väntar cigarren, och det är som nästan alltid från detta destilleri en whisky i utmärkt slag.
94p
Machrie Moor 10 Years Old Peated Single Malt, 46%
Nr 41895 (700 ml) 749 kr
Isle of Arran, Skottland
Whiskyn släpps på Systembolagets tillfälliga sortiment imorgon fredag, klockan 10:00. Buteljen finner man HÄR.