Hem Vintips Mackmyra 1999 Bruket – en fenomenal gin

Mackmyra 1999 Bruket – en fenomenal gin

av Anders Enquist

Mackmyra 1999: Som en del av Mackmyras 25-årsjubileum lanseras under året en exklusiv serie där varje utgåva endast finns tillgänglig i 1999 exemplar. Först ut är ”Bruket”, en fatlagrad blodgrapegin som hyllar platsen där allt började. Livets Goda provar.

”Mackmyra 1999 – Bruket” är den första av fyra utgåvor i den exklusiva jubileumsserien som lanseras under året, då den svenska whiskypionjären firar 25 år. Det som är gemensamt för serien förutom antalet flaskor (1999, året då Mackmyra grundades) är att varje utgåva hyllar någon eller några betydelsefulla i företagets historia. 1999 – Bruket lanserades 4 juni och är den enda i serien som är en gin, lagrad på bourbon- och amerikanska ekfat som mättats med blodgrapelikör

Mackmyra 1999

Mackmyra 1999 Bruket, 48,3%

Gävle / Sverige / Mackmyra / 700 / 85792 / 499 kr / 94
Mackmyra är utan tvekan en av – eller rättare sagt – den stora pionjären när det kommer till utvecklingen av svensk whisky. Förvisso tog det några, ja till och med flera år enligt undertecknad, innan pusselbitarna började hitta sin rätta plats. Idag levererar man ständigt på hög nivå och med full kontroll på fat, lagring och new make spirit.

Och så har vi då denna gin, som faktiskt inte bara är rätt underbar, den har en sådan självklar, nästan genresjälvständigt jag-är-inte-som-ni-andra uppkäftiga attityd med sin ABV, sin fathantering och sin fatsmaksättning med blodgrapelikör. Det är rikt, eldigt och magnetiskt tjusande i ett förföriskt svepande och fästande drag. Det klassiska ginaspekterna finns där med dragningarna av till exempel enbär, anis, citrus, och själva kronan på verket med blodgrapelikör är kanske ändå inte kronan, även om det uppstår väldigt ljuv musik med detta. Det är faten som sätter pricken över i:et med framkallande av små nyanser av vanilj och sirapsmättade röda bär. Som ger en nästan melankolisk mörk kryddighet i ginnerven. Som skapar illusionen av lavendel och salviamättad melon.

Vad allt det här kommer ifrån har jag ingen aning, men det en alldeles fenomenal gin.

Intagsrekommendation:
Svalt serverad i ett brett bourbonglas…

Ginen finner man på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING