Hem Whisky & Bourbon Mackmyra Ambassadör Small Batch – en sann whiskynjutning

Mackmyra Ambassadör Small Batch – en sann whiskynjutning

av Anders Enquist

Mackmyra Ambassadör är en limiterad single malt, cask strength whisky lagrad på ambassadörsfat och är en introduktion till Reserve*-konceptet som ger möjlighet till personliga fat och upplevelser. Ambassadör är en historisk samlarutgåva där Mackmyra för första gången lanserar en utgåva med samma design och ”look” som Reserve-konceptet.

Whiskyn har lagrats på 200 liters (Hogshead) 1st fill bourbonfat med nya eklock av svensk ek. 3 166 flaskor har buteljerats totalt, vilka lanseras idag på Systembolaget.

Chefredaktör Anders Enquist om Mackmyra Ambassadör, 48,8%

Bygger på Mackmyras *Reserve-koncept som innebär en fattyp, en produkt. Vi rapporterade tidigare och skrev om fatprovet vilket åsyftade Hogshead med bourbonkropp och nya eklock av svensk ek. Detta var inte en färdig eller slutblendad produkt utan gav mer en försmak utav vad som komma skall. Nu har vi det buteljerade resultatet och vi skrev tidigare också att vi hade något småskaligt stort på ingång. Så blev det i slutändan, Ambassadör Small Batch är en fullträff.

Det värmer i både hjärta och själ, och jag älskar rent utsagt den här underliggande skogigheten i fruktens gång, de fina barren som så försiktigt ruvar, tillsammans med en askglödande eld i samma skog, och beblandar sig med mer kryddexotiska vindar. Håller vi oss borta från de här kanske lite banala romantiska utsvävningarna så konstaterar jag som tidigare att sötman är inte bara slipat elegant, de är integrerad och en del av helheten.

De karamelliserade toffée och fudgedragna vaniljtonerna är utsökt nyanserade i den tonade och exotiska mynta- och lakritspenslade citrusfruktigheten med sina apelsinzestiga överdrag, som bär på en kryddighet av kardemumma, ingefära och peppar, där ingetdera tar över, utan håller ihop ödmjukt. I avslut utdragen fruktighet, tobak, ceder och komplexa cassis och violvindar. Vi bevittnar en balansgång som är utfört med stor precision och känsla.
Mackmyra Ambassadör är en sann whiskynjutning.

95 poäng

Mackmyra Ambassadör
Nr 57733 (500 ml) 799 kr
Sverige

Beställ din flaska på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING