Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Livets Goda 18 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik som ska tillverka destilleriets whiskyfat av svensk ek. Samarbetet förenar Mackmyras upptäckarglädje och whiskyframställning på svenska råvaror med Varalövs gedigna hantverkstradition sedan 1879. De nya faten är delvis gjorda av svensk ek, vilket ger Mackmyras whisky dess smakprofil och karaktär.

Mackmyra har tillsammans med Varalövs Tunnfabrik i Ängelholm inlett ett långsiktigt samarbete för framställning av whiskyfat tillverkade av svensk ek. Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led. Ekfaten av svensk ek kännetecknas av en kraftig och kryddig smak, vilket har en avgörande betydelse för Mackmyras unika smakprofil.

- Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.  

Varalövs Tunnfabrik är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för Mackmyra i samband med företagets 20-årsjubileum. I sann Mackmyra-anda tänjs de traditionella ramarna för att ge rum åt innovation och ny spännande whiskylagring. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken.

Sedan 1989 drivs tunnfabriken av Mats Andersson och hans son David, femte generationens tunnbindare, som driver utvecklingen mot dagens teknik för att ta hantverket till nya höjder.

Samarbetet med Mackmyra är ett av våra mest spännande projekt. Vi är mycket stolta över möjligheten att få tillverka fina whiskyfat till Mackmyra, säger Mats Andersson, ägare och vd Varalövs Tunnfabrik.   

 


Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet