Hem NyheterNyhet WB Mackmyra lockar fram vårkänslor med björk-finish

Mackmyra lockar fram vårkänslor med björk-finish

av Livets Goda

Mackmyra fortsätter en stolt tradition genom att utmana whiskyvärldens traditionella normer samt en önskan att dela med sig av svenska smaker, hantverk och den svenska naturen utanför landets gränser. I linje med detta presenteras nu årets vårutgåva Björksav, en whisky och ett vårtecken lika tydligt som björkarnas lövsprickning. Björksav är en limiterad single malt som lanseras på Systembolaget den 10 mars 2021.

Mackmyra lanserar årligen två nya limiterade utgåvor anpassade efter säsong, vilket har blivit en succé och tradition i Sverige sedan 16 år. Säsongsutgåvorna har dessutom gjort destilleriet internationellt känt genom slutlagringen av whisky på fat mättade med smaker som ligger den svenska naturen nära.

I vårens utgåva har Mackmyra åter använt sig av det småskaliga vineriet Grythyttan och deras vin tillverkat av björksav, Björk.

Grythyttans passionerade och hantverksmässigt exceptionella vinmakare Per och Ingunn skapar naturliga viner med omtanke och respekt för naturen och råvarorna. Precis som Mackmyra använder Grythyttan inga tillsatser utan endast naturens eget skafferi, då de är helt övertygade om att dessa ingredienser talar för sig själv.

– Björksav är den svenska våren presenterad i en whisky; fruktig och mjuk, syrlig med en fin sav-textur, lätt och balanserad, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.

Mackmyras säsongswhisky Björksav lanseras på Systembolaget beställningssortiment den 10 mars 2021.

Mackmyra Björksav
Limiterad till 15000 flaskor
Säljstart: 2021-03-10
Artikelnr: 50372
Alkoholhalt: 46,1 %
Pris: 599 SEK

Mackmyra Björksav är en säsongswhisky som delvis slutlagrats på fat som mättats med svenskt björksavsvin från Grythyttan Vin.
• Whisky lagrad på ex-Bourbonfat utgör ca 30 % av det totala receptet.
• Whisky lagrad på Olorosofat utgör ca 24 % av det totala receptet.• Whisky lagrad på fat av svensk ek utgör ca 8 % av receptet.
• Mängden whisky som slutlagrats på björkvinsfat (1–4 år) står för ca 20 % av det totala receptet.
• Whisky slutlagrad på andra typer av kryddfat utgör ca 18 % av receptet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING