Hem Instagram Mackmyra Svensk Rök – en mycket ansenlig whisky i ny design och buteljstorlek

Mackmyra Svensk Rök – en mycket ansenlig whisky i ny design och buteljstorlek

av Anders Enquist

Mackmyra Svensk Whisky uppdaterar designen för sina flaggskeppsprodukter Svensk Ek och Svensk Rök. Det nya utseendet blir mer minimalistiskt och tillgängligt samtidigt som det återspeglar företagets engagemang för kvalitet och innovation. Först ut är Svensk Rök.

Svensk Rök är whiskyn som kommunicerar Mackmyras rökiga recept som är mältat, rökt och destillerat. Med lokalt bruten torv och några kvistar enris skapas profilen för whiskyn. Flaskan och giftboxen får en ny design och storleken ökar i volym från 50 cl till 70 cl. Utöver designuppdateringen byter också Mackmyra glasleverantör som ett naturligt steg i hållbarhetsarbetet. Den nya flaskan behåller premiumkänsla men väger 20% mindre än sin föregångare och produceras till hälften av återvunnet glas i Limmared, Sverige av Ardagh.

Chefredaktör Anders Enquist om Mackmyra Svensk Rök, 46,1%

Mackmyra tar ännu ett steg i hållbarhetsarbetet och lättar på ”buteljtrycket”. Bra för miljön och även en viss ekonomisk plushändelse förmodar jag. I detta är Mackmyra fortfarande en stjärna i fråga om att ge sin whisky eminent utstrålning. Den nya buteljen, som för övrigt inte viker av enormt från tidigare upplagor – lite bredare i den större storleken – är lika attraherande som vanligt. Renare och hållfast. Mackmyra Rök är dessutom det även en attraherande whisky, som jag tidigare poängsatt för lågt och gladeligen erkänner.

Transparent och elastisk i steget, men full av inneboende muskulär kraft. En komplexitet nog så svår att få till. Mackmyra har lyckats hittat linjen i detta, att ge fullt pådrag utan att det tär i gom och själ.

Whiskyns ålder ligger mellan 6-10 år och har fått sin tid i både rökta och orökta amerikanska fat, svensk ek och oloroso. Snyggt arbete där också där faten inte ”stryper” whiskyn utan tillåter den att blomma ut sina inneboende egenskaper som en torv- och enrisrökt skogig brasa där whiskyns sötma med vanilj, kåda och fudge i vinden skedar snyggt i den tjärapastillpenslade- och tobakskryddiga citrusfruktigheten.

Mackmyra Svensk Rök i sin nya butelj och tappning är en väldigt ansenlig och köpvärd akt.

91 poäng

Mackmyra Svensk Rök
Nr 408, 46,1% (70 cl), 569 kr
Sverige

Svensk Rök finns i Systembolagets fasta sortiment och den nya designen står på hyllorna sedan den 1 mars. Svensk Ek finns även den i Systembolagets fasta sortiment och den nya designen ersätter nuvarande successivt under våren.

Vill du läsa mer om Mackmyra och dess buteljeringar? Se gärna En stilstudie i Whisky: Mackmyra – vilken ni finner i Whisky & Bourbon #56

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING