Hem NyheterNyhet WB Mackmyra värnar branschen: Bestrider reklamdom genom att lansera frihetswhisky

Mackmyra värnar branschen: Bestrider reklamdom genom att lansera frihetswhisky

av Christoffer Enquist

Mackmyra bestrider nu Patent- och marknadsdomstolens dom genom att lansera Mackmyra Frihet, en serie whiskyflaskor som pryds av samma bilder som domstolen vill förbjuda. Mackmyra menar att domen är ett hot mot hela dryckesbranschen med över 800 svenska producenter: ”Någonstans måste man dra en gräns”, säger Magnus Dandanell, Mackmyras ansikte utåt sen mer än 20 år tillbaka. ”Detta är i grund och botten en frihetsfråga”.

Domen, som överklagats och därför ännu inte vunnit laga kraft, förbjuder Mackmyra att använda sex olika bilder i sociala medier eftersom bilderna inte anses leva upp till den så kallade bildregeln. Patent- och marknadsdomstolen menar att bilderna anspelar på stämningar och känslor, samt att de ”väcker särskild uppmärksamhet”.

– Vi har i tjugo år varit tålmodiga gentemot det svenska regelverket, vilket i stora drag är ansvarsfullt och bra. Men när vi inte ens kan visa bilder på natur och människor för våra internationella kunder i sociala medier. Där drar vi gränsen. Om den här domen skulle vinna laga kraft skulle branschen inte längre kunna konkurrera med sina utländska motparter. Detta är i grund och botten en frihetsfråga, säger Magnus Dandanell, en av Mackmyras grundare.

Söker hjälp med rättegångskostnader
Den utdragna tvisten har pågått sedan 2017 och Mackmyra har ännu inte kunnat få något besked kring när Patent- och marknadsöverdomstolens dom kommer. Processen innebär stora rättegångskostnader för Mackmyra, vilket har gjort att bolaget nu letar medfinansiering.

Magnus Dandanell, grundare av Mackmyra

– Det är kanske ingen tillfällighet att KO går på just oss, då vi har begränsade medel att lägga på det juridiska. Men vi har inga planer på att ge oss! En viktig anledning till att vi lanserar frihetswhiskyn är för att ta hjälp av våra mest trogna fans. En del av pengarna vi får in på försäljningen kommer hjälpa oss att finansiera kostnader som rättegången medför, säger Magnus Dandanell en av Mackmyras grundare.

Mer information om domen
KO har stämt Mackmyra för otillbörligt användande av sex bilder i sociala medier enligt den så kallade bildregeln som kraftigt begränsar bildanvändning i marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Mackmyra menar att bilderna vänder sig till målgrupper i Storbritannien och Tyskland och att svenska regler inte kan tillämpas internationellt. I annat fall begränsar domen Mackmyra – och alla övriga drygt 800 svenska dryckesproducenter – i såväl svensk som internationell kommunikation, då sociala medier inte har några landsgränser. Bilderna förmedlar dessutom en helhetsbild av företaget Mackmyra – med svensk natur, svenska råvaror, hantverk och innovation. Svensk alkohollagstiftning säger tydligt att varumärket, råvaror och produktinformation är godkänt i samband med bildanvändning. Domen ska omprövas av Patent- och marknadsöverdomstolen, som i princip är den högsta instansen för frågor kring marknadsföring och alkohol. Mackmyra har begärt att Patent- och marknadsöverdomstolen ska inhämta förhandsbesked från EU-domstolen.

Mer information om frihetswhiskyn, processen, de fällda bilderna samt domen i sin helhet finns att läsa på Mackmyras hemsida.

BESTÄLLNING
Köpet är uppdelat i två steg. I det första steget betalar du 1 000 kr som oavkortat går till kostnader i samband med domstolsprocessen. I steg 2 gör du en privatimport via Systembolaget. Du betalar då den återstående summan (3 990 kr) av totalpriset för Mackmyra Frihet (4 990 kr). OBS. Steg 2 kan genomföras tidigast 20 augusti 2020.

PRIVATIMPORT
Skapa först ett konto på systembolaget.se, gå därefter till sidan för privatimport: systembolaget.se/bestalla-drycker/privatimport

Leverantör: Mackmyra Svensk Whisky AB. Producent: Mackmyra Svensk Whisky AB. Dryckens namn: Ange det unika ordernumret du fått i bekräftelsemail/brev från Mackmyra. Varugrupp: Spritdryck. Antal: Ange antal lådor du vill beställa Volym: ml/st: 6000. Förpackning: Blandlåda

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING