Madeira i Fokus: Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811, två århundraden av utsökt vinproduktion.
För den som vill läsa mer om Madeira föreslår vi DENNA artikel
I dag är det Michael och Chris Blandy, 6:e och 7:e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner. Madeira är förenklat uppdelat i två områden, den norra sidan och den södra sidan. Där den norra sidan exponeras för vindarna från Norra Atlanten och ger något svalare klimat och den södra sidan som är skyddad av bergen vilket ger något varmare klimat. Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa
Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge). För övrigt om någon skulle ha missat det, så tillhör ön Madeira Portugal och har sitt läge i Atlanten ca 900 km från den portugisiska kusten och 600 km från Afrika.
Blandys har nyligen lanserat ett antal rariteter och godsaker på beställningssortimentet, vilket vi här lyfter fram i fokus.
Lagring i ett canteiro-system med 650 liters amerikanska ekfat i rumstemperatur fram till buteljering. Ordet ”canteiro” härstammar från namnet på de traditionella bärande balkarna som de amerikanska ekfaten placeras på. Denna process består i att vinerna lagras i kryddade ekfat under en period på minst fyra år. Faten lagras på loft i Funchal där solens naturliga värme försiktigt värmer upp vinet. Faten är aldrig 100% fulla, vilket gör att vinet långsamt oxiderar och omvandlar de primära aromerna till tertiära aromer eller den klassiska ”Madeirabuketten” av bland annat kryddor, rostade nötter och
torkad frukt. I genomsnitt förlorar Blandy´s 7% av volymen vin per år genom avdunstning.
Madeira i Fokus – Chefredaktör Anders Enquist om;
Blandy´s Bual 1972, 96+ poäng
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73712 / 3 499 KR
100% bual som skördades i Calheta, Arco och Estreito da Calheta på sydkusten. Gardinerna hänger förtjusande draperande på glasets kanter och påvisar viskositeten. Sötman är omedelbar i gomseglet och balanseras vackert med en fikon, aprikos- och apelsinzest dragen, lätt torkad, nöt och orientalisk kryddig fruktighet med saffran och curry med fräscht syrliga toningar. I avslut torkade cigarrblad och fat som ger ytterligare snyggt utdragen skärpa. (5 buteljer)
Blandy´s Terrantez 1978, 97 poäng
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73030 / 3 099 KR
100% terrantez som skördades i Prazeres, Câmara de Lobos och Caniço på sydkusten. Underbart subtila chokladnoter, luftig saffran, ingefära och nöt i en syrligt gnistrande och cederhållen aprikos- och apelsinfruktighet med strama zest- och cigarrblads rullningar och stengrusigt dragna tanniner som ger en snyggt lagd skärpa. Magnifikt vin med stark källarnärvaro och vibrerande intensitet. (5 buteljer)
Blandy´s Bual 2008, 94 poäng
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73900 / 899 KR
Bualfrukten skördades från Calheta, Arco och Estreito da Calheta på sydkusten som med lagring framkallar en exotisk och komplex karaktär där te och konjak klär en nötetsad kanderad äpple och päronfruktighet, inte utan vissa torkade körsbär, aprikos och apelsintoner. Snygga fatdragningar i avslutets väl utdragna och kryddigt fruktdrivna fade out. (17 buteljer)
Blandy´s Malmsey 2007, 93p
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73226 / 749 KR
100% malmsey som skördades i São Jorge på norra kusten och som spelar upp en rik och välkryddad karaktär med kanderad nötpenslad mörk dragen bärfrukt och marmeladig zest i en frisk sötma med tillbakadragen ljus choklad och vanilj. Snygga saffransnoter driver och de oxiderade undertonerna ger en lätt hälsning till sherrybröderna i Jerez. Juicy finish med omfång. (23 flaskor)
Blandy´s Verdelho 2009, 94 poäng
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73454 / 839 KR
100% verdelho som skördades i Santa do Porto Moniz och Raposeira på norra kusten. Droppar smakfulla noter av créme brûlée i den aprikos, fikon och orange toppade citrusfruktigheten. Saffran och ingefära ger tillsammans med fatkänningarna en linjärt kryddig spets och cedertrimmade tanniner skapar ett elegant driv som lyfter vinet strukturellt till höga nivåer. (17 flaskor)
Blandy´s Sercial 2009, 93 poäng
MADEIRA / PORTUGAL / BLANDY’S / 750 ML / NR 73673 / 839 KR
100% sercial som skördades i Seixal på nordkusten och som har en fatstram och transparent hållning med frukt som är citrusstyrd med tropiskt besläktade drag och snyggt bittert sötade aprikos och marmeladiga apelsinskal. Utsökta tanniner med stenigt mineraliska dragningar och bra kryddspänst som jobbar förtjänstfullt inte minst i avslutet. En Madeira med
bordsvinsegenskaper. (23 flaskor)
Alla ovanstående produkter finner man på Systembolaget HÄR