Magikern Merlin!

Livets Goda 15 Feb, 2010
Vin """Det här är nästan som riktig bourgogne"", hörde jag en man säga när vinerna från Olivier Merlin provades på en mässa häromdagen. Såkart att det är som riktig bourgogne, det är ju bourgogne!"
Trots att Olivier Merlin har gjort vin sedan 1987, har ryktet om honom inte nått ut ordentligt. Det beror inte brist på skicklighet eller att han har dåliga vingårdslägen, mer på att han håller till i Mâconnais i södra Bourgogne. Samma problem möter många av södra Bourgognes producenter. Olivier Merlin är en av de bästa i den här änden av Bourgogne. Här har man dock en fördel som odlarna i Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet inte har - de kan tack vare lägre markpriset göra utmärkta viner till påfallande måttliga priser! Idag har Olivier Merlin 10.50 hektar vingård, plus ytterligare 2.50 hektar vingård som arrenderas. Merparten av arealen ligger i Mâconnais, men han har också vingårdar i Moulin-à-Vent i Beaujolais (hans vin därifrån är dock inte särskilt märkvärdigt) och Saint-Aubin väster om Puligny-Montrachet. Odlingen sköts helt biodynamiskt. I Sverige finns ett par viner från hans vingårdar i Mâconnais, bland dem 2007 Pouilly-Fuissé Villages (ca 246 kr / 90 LGP) som enbart säljs på restaurang. Vinet är ungt, mycket rent och elegant med en fin mineralton och en sval och finstilt men ändå silkigt mogen frukt. Det är ett underbart vin med stor precision, som inte står de betydligt mer kända villagevinerna från byarna i södra Côte d'Or. Annat än till priset! På Systembolaget finns 2006 Mâcon La Roche Vineuse Vieilles Vignes (Nr 73749 / 169 kr / 89 LGP), klokt uppfostrat i bara 10% nya ekfat. Eken har mer gett vinet en polerad textur, doft och smak styrs helt av den svala citrus- och päronfrukten, och den utsökta mineralitet som ger en diskret stenig nyans i doften och en kittlande stensälta i munnen. Det är ett härligt vin att dricka idag, eller inom fyra till fem år, gärna till lätta och eleganta fiskrätter, eller ostron naturell.

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet