Guldmedalj Magnus Nilsson ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur” Med Fäviken Magasinet i Jämtland har han skapat en extraordinär restaurang på en magiskt vacker plats, rankad som en av de 25 bästa i världen och uppmärksammad långt utanför landets gränser. Silvermedalj Håkan Jönsson ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur” Kocken som blev etnolog och forskare i Lund med ambitionen att beskriva och förklara -och kanske också påverka – det som händer med mat och måltider i Sverige idag. Guldpenna Anna K Sjögren ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området” Kostvetare och frilansskribent som skriver om mat och hälsa i en mängd olika sammanhang, från kvalificerade kokböcker och avancerade tidskrifter till klargörande konsumentfakta. Diplom Restaurang Gro i Stockholm, Magnus Villnow och Henrik Norén för att med stor idérikedom och högklassigt utförande ha satt fokus på restaurangkökets gröna möjligheter. Lotta Fabricius för framstående insatser med att sprida djupgående kunskap om biodling och honung – ur alla tänkbara aspekter. Yngdéns Knäcke i Borgholm, Gunilla och Joakim Yngdén för att ur en stark familjetradition ha levererat nytt, särdeles gott och personligt knäckebröd samt innovativa biscotti.
859