Hem Vinvärlden Majnyheter från Divine

Majnyheter från Divine

av Livets Goda

95137 KARL ERBES ÜRZIGER WÜRTZGARTEN AUSLESE 1995 175 KR Weingut Karl Erbes är ett litet familjeföretag som förfogar över 4 hektar vinodlingar varav 3,7ha Ürziger Würzgarten och 0,3ha Treppchen. 2003 tog sonen Stefan Erbes över produktionen och målet är att producera några av de mest distinkta vita vinerna i Mosel och för den delen i världen! Vingården Würzgarten” är fantastisk att skåda där den ligger på toppen av förrädiskt branta, 70-gradiga, vingårdssluttningar. Läget är sydligt och ligger med utsikt över Mosel och staden Erden. Erbes vingårdar odlas till 100 % med Riesling på 80 åriga, rotäkta stockar. Långsam jäsning tillämpas på stora ståltankar med fortsatt mognad på 100-åriga Mosel-ekfat kallade ”Fuder”. Vinet uppvisar idag fina mognadstoner och med 83,4 gram socker per liter samt knivskarp syra på 9,2 mg per liter, så kommer vinet att fortsätta utvecklas under goda lagringsförhållanden! Vinet har en gyllene färg med tropiska dofter såsom persika, aprikos, honung och lätta botrytistoner. Smaken är mogen, fruktig och frisk med bra balans mellan syra och sötma. Eftersmaken är lång med fin restsötma och aprikoser som dröjer sig kvar. Njut gärna vinet till äppelpaj, crème brûlée eller blåmögelostar! 95064 FELTON ROAD ESTATE PINOT NOIR 2007 399 KR Vitikulturisten Gareth King arbetar manuellt, organiskt och biodynamiskt.. Alla vingårdar vinifieras separat. Naturlig malolaktisk jäsning tillämpas genom att källardörrarna öppnas upp på våren så att vinden får dansa in och starta upp jäsningen. Felton Road använder endast vildjäst. Vinerna är nästan aldrig klarade eller filtrerade för att bevara alla smakerna. Felton Roads vingårdar ligger i Bannockburn i Central Otago. Det är det sydligaste vindistriktet i världen. Vingårdarna ligger i nordsluttningar och är inmejslade mellan de höga bergen, som oftast är snötäckta året om. Det innebär att vingårdarna med varma dagar och kalla kvällar i kombination med långa torra vårar och jordmånen löss är idealiskt för odling av Pinot Noir, Chardonnay och Riesling enligt Felton Road. Enda risken kan vara en tidig frost. Latituden är 45 grader och det är liknande förutsättningar som för Williamette Valley i Oregon och vissa delar av Frankrike. Central Otago är Nya Zeelands enda region som har ett kontinentalt klimat till skillnad från de andra som är mer maritima. Vinmakandet är minimalistiskt. Druvjuicen går ned i jäskaren via gravitation och pumpas inte. Bären jäses hela och en del med stjälkarna. Runt 30 % ny fransk ek som fått torka i 3 år har använts. Den längre torktiden minskar smaken av ny ek. Smakmässigt har vinet en ren, stor och rik frukt med bakkryddor med inslag av kaffe och choklad. Vinet har en lång eftersmak med behaglig syra och tanniner inlindad i mjukaste silke. Passar utmärkt till både fisk och ljust kött, gärna rimmad vit fisk med smakrika tillbehör eller stekt fisk, gärna svamp, rökiga smaker som fläsk eller pancetta. Rökt ankbröst, charkuterier och nötiga hårdostar. Pinot Nors fiender är heta smaker och sötma. 95009 OJAI THOMPSON SYRAH 2004 399 KR Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ÅHAJ. Adam startade Au Bon Climat med Jim Clendenden och började redan 1984 att göra sitt eget vin under Ojai-etiketten. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s. iakttag noggrant och gör ingenting. Han vildjäser alla sina röda viner och eftersyrar idag inga viner. Sedan årgång 2003 extraherar han vinerna mindre och speciellt eftermassereringen som tenderar att ge hårdare tanniner, har han uteslutit mer eller mindre. När fan blir gammal brukar man ju säga…och Adam har de senaste åren plockat vid lägre brixtal, vilket genast blivit belönat av Parker med lägre poäng…. Det svåra är ju att behålla en fenolisk mognad och plocka vid lägre brixtal. Lite hjälp har Adam haft av att vinstockarna i Santa Barbara området nu börjar komma upp i ålder. Detta är alltid Ojais mest muskulösa Syrah som behöver mycket luft eller många år i källaren för att mogna ut. Idag är det bara 97 och 98 som är mogna. För att tämja denna vingårds massiva frukt så började Adam 2002 att blanda in lite Grenache, vilket gav vinet en extra fräshör. Med denna årgång ökade Adam mängden Grenache och la även till Mourvedre för att bygga in lite mera komplexitet i vinet. Adam gav denna årgång lite extra tid i faten för att mjuka upp den. Om du vill dricka den idag så rekommenderar Adam dekantering i 24 timmar. En av hemligheterna bakom de jordiga mineraltonerna som balanserar den rika druvsötman i Ojai´s viner är att Adam när det finns 3-4 brix kvar av druvmusten drar över dem till fat med jästfällningen som han gör battonage på precis som på vita viner. Det finns en vild och animalisk kvalitet i vinet. Smakmässigt är det exotiskt med kaffe, viol, plommon och cassis. Det har en rökig, baconlik sälta som är typisk för denna vingård. Kanske är vingården ett av Kaliforniens kraftfullaste och expressiva uttryck för Syrah på grund av att den är planterad på sina egna rotstockar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING