Hem Vinvärlden Malatinszky – högkvalitativt rött och vitt från Villány i Ungern

Malatinszky – högkvalitativt rött och vitt från Villány i Ungern

av Livets Goda

Villány är varmt, väldigt varm om sommaren, men också kallt om vintern. Det är med andra ord främst en rödvinsregion då de vita ofta tappat i fräschör och syra. Flera välkända druvsorter som cabernet franc, cabernet sauvignon och merlot har länge funnits i regionen och är inga nymodigheter. De kompletteras av druvor som kékfrankos, i Österrike kallad blaufränkisch, men även portugiser har tidigare spelat en viktig roll.

I stora delar av Ungern pågår det lite av en vinrevolution där man går mer och mer mot en svalare, mer lättdrucken stil och bort från de närmast överextraherade vinerna. I Villány har exempelvis ett av de främsta husen, Malatinszky Kuria, siktat mot en bättre balans i vinerna, även om man inte försöker dölja värmen i de röda vinerna. Livets Goda provade två viner från egendomen, en ur beställningssortimentet och en vit som kan privatimporteras. Bägge imponerade stort.

2015 Noblesse Serena
En blend där chardonnay dominerar med 60 % och resten är lika delar sauvignon blanc och riesling. Vinet får ett halvår på sin fällning i ståltankar och klockar in på blott 11,5 %. Bouqueten är generöst blommig med inslag av såväl stenfrukter som ett drag av omogna tropiska frukter och ett stänk citrus. Smaken är slank, stram men ändå generös i sin frukt. Helt torr och med inslag av gröna äpplen, örter och persika. Fin täthet och rent fint avslut. En skön överraskning från varma Villány och ett bevis på vilken skillnad aktivt och medvetet arbete i vingården kan ha. 90 LGP

2012 Noblesse Cabernet Franc
Kanske den druva som presterar bäst i hela Villány. Förvänta dig dock inte samma typ av vin som de man associerar med Loire. Däremot är druvkaraktären där. Här får du ett vin med begynnande mognad och toner av solmogna mörka körsbär, nyklippt gräsmatta, blyertspenna, ett stänk paprika och snyggt inarbetade ektoner. Vinet spenderar ett år på 500-liters fat för övrigt. I gommen ett härligt fylligt vin och det märks att det är från en varm region; men det är skönt balanserade 15% i vinet. Körsbär, varm jord, blyertspenna, fat och lite snyggt stjälkiga toner i den långa värmande eftersmaken.  Har utvecklingspotential men är fint redan nu. Dekantera gärna en stund i förväg. Passar den vars förkärlek stavas Bordeaux från stora år. Ekologiskt odlat. 92 LGP

Det vita Noblesse Serena kan endast köpas via privatimport och kostar då 159 kr/flaska. Privatimport är enkelt och du kan läsa på Systembolagets hemsida om tillvägagångssättet.

Importör är VinBistro Stockholm AB 

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING