Malta erbjuder en elektrisk blandning av olika sorters mat

Livets Goda 10 Aug, 2018
Övrigt Den lilla ön är mer än bara spelbranschens huvudsäte – här erbjuds även ett härligt kök, som hämtat sin inspiration från Italien och Nordafrika.

Sponsrad artikel i samarbete med Tipsmedoss.com


Maltesisk arkitektur, foto: Pixabay

Malta är på många sätt och vis en mycket intressant ö. Dess geografiska läge har bidragit till att ön blivit något av en spännande stat. För de som inte känner till öns historia, så kan man snabbt sammanfatta dess fundamentala delar. Människor från olika delar av Europa har genom åren alltid letat sig hit, och Malta har ockuperats av ett flertal länder under de senaste 5000-7000 åren. Faktum är att det fortsatt går att hitta spår från 5200 år f. Kr. här på ön.

Precis som ingressen nämner, så är det främst människor från Italien och Nordafrika som lagt grunden för vad Malta är idag. Även språket är grundat i italienskan samt arabiskan, och allting har givetvis att göra med det geografiska läget. Därför kan man också snabbt förstå att maten på Malta är unik med sin blandning av afrikanska, italienska och även grekiska influenser.

Mer än bara ett spelmetropol
Det är enkelt att glömma bort Maltas historia och kultur, i och med att svenska spelbolag har sitt säte här på ön. För oss i Sverige är Malta ett metropol för storspelare, människor som älskar spel och betting, men det är alltså långt ifrån det enda som erbjuds på Malta.


Fisk och skaldjur - ett vanligt inslag på ön foto: Pixabay

Smaker från hela Medelhavsområdet
Det maltesiska köket är ett resultat av långvariga relationer mellan öborna och de många inkräktare som ockuperat öarna genom tiderna. Det är smaker från hela Medelshavsområdet, och alla som har koll på sin geografi kan säkerligen sätta sig in i det faktum att det är en elektrisk blandning som erbjuds här på Malta. I och med att det är en väldigt liten ö, så består utbudet till stor del av fiskrätter. Det finns ett flertal traditionella rätter som exempelvis Aljotta, en fisksoppa – som främst serveras när det är säsong. Lampukipaj är en annan rätt att hålla ögonen på. Det är en fiskpaj, som blivit måttligt populär bland turisterna.

Maltas vinodling är möjligtvis inte det första man tänker på när det kommer till goda viner att hålla koll på. Men faktum är att Malta blivit erkända från alla världens håll för sitt goda vin. Italienare, fransmän och ett flertal andra letar sig hit för en god mat bit samt ett passande vin. Besök därför Malta, här erbjuds betydligt mer än svenskar, betting, och casinon!


Lively Wines släpper Shea Vineyards och Williams Selyem

Vin Shea Vineyards och Williams Selyem finns nu tillgängliga i Systembolagets…
17 Dec, 2018

Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med 19 Crimes Red Wine

Mat och Restaurang Hamburgare och After Work är kanske något många förknippar med…
17 Dec, 2018

Bollinger Special Cuvée för 479 kr hos Winefinder

Vin Bollingers Special Cuvee är en riktig favorit bland standardcuveer hos…
17 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet