Malta erbjuder en elektrisk blandning av olika sorters mat

Livets Goda 10 Aug, 2018
Övrigt Den lilla ön är mer än bara spelbranschens huvudsäte – här erbjuds även ett härligt kök, som hämtat sin inspiration från Italien och Nordafrika.

Sponsrad artikel i samarbete med Tipsmedoss.com


Maltesisk arkitektur, foto: Pixabay

Malta är på många sätt och vis en mycket intressant ö. Dess geografiska läge har bidragit till att ön blivit något av en spännande stat. För de som inte känner till öns historia, så kan man snabbt sammanfatta dess fundamentala delar. Människor från olika delar av Europa har genom åren alltid letat sig hit, och Malta har ockuperats av ett flertal länder under de senaste 5000-7000 åren. Faktum är att det fortsatt går att hitta spår från 5200 år f. Kr. här på ön.

Precis som ingressen nämner, så är det främst människor från Italien och Nordafrika som lagt grunden för vad Malta är idag. Även språket är grundat i italienskan samt arabiskan, och allting har givetvis att göra med det geografiska läget. Därför kan man också snabbt förstå att maten på Malta är unik med sin blandning av afrikanska, italienska och även grekiska influenser.

Mer än bara ett spelmetropol
Det är enkelt att glömma bort Maltas historia och kultur, i och med att svenska spelbolag har sitt säte här på ön. För oss i Sverige är Malta ett metropol för storspelare, människor som älskar spel och betting, men det är alltså långt ifrån det enda som erbjuds på Malta.


Fisk och skaldjur - ett vanligt inslag på ön foto: Pixabay

Smaker från hela Medelhavsområdet
Det maltesiska köket är ett resultat av långvariga relationer mellan öborna och de många inkräktare som ockuperat öarna genom tiderna. Det är smaker från hela Medelshavsområdet, och alla som har koll på sin geografi kan säkerligen sätta sig in i det faktum att det är en elektrisk blandning som erbjuds här på Malta. I och med att det är en väldigt liten ö, så består utbudet till stor del av fiskrätter. Det finns ett flertal traditionella rätter som exempelvis Aljotta, en fisksoppa – som främst serveras när det är säsong. Lampukipaj är en annan rätt att hålla ögonen på. Det är en fiskpaj, som blivit måttligt populär bland turisterna.

Maltas vinodling är möjligtvis inte det första man tänker på när det kommer till goda viner att hålla koll på. Men faktum är att Malta blivit erkända från alla världens håll för sitt goda vin. Italienare, fransmän och ett flertal andra letar sig hit för en god mat bit samt ett passande vin. Besök därför Malta, här erbjuds betydligt mer än svenskar, betting, och casinon!


Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

O/O Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019

Felix Veggie växer med tre vegetariska soppor

Mat och Restaurang En tomat- och mozzarellasoppa, en vegansk gulasch och en sötpotatis-…
18 Mar, 2019

Jura lanserar 12-åring i halvflaska med ny profil

Whisky och Bourbon Jura har genomgått en omfattande förändringsprocess och Jura Destilleriets Master…
18 Mar, 2019

Lansering den 22:a mars - A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs

Vin Årgången 2017 inledde med en hel del nederbörd men utan…
18 Mar, 2019

Rester blir till rätter med Restakuten

Mat och Restaurang Nu startar Willys Restakuten: en tjänst på Instagram där användarna…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet