Hem Vinvärlden Malvasia från Salina – en pärla du inte vill missa

Malvasia från Salina – en pärla du inte vill missa

av Livets Goda

Salina är blott 27 kvadratkilomter stor och hyser inte mer än ett par tusen invånare. Det som gör ön känd är förutom nämnda filmatisering även dess saltsjö där invånarna utvann salt som hade ett gott renommé samtidigt som det var en viktig häckningsplats. Idag är den mindre men fågellivet finns där än och längs sluttningarna på ön så växer vingårdarna samt annan grönska – ön är nämligen den enda av de sju som har tillgång till underjordiskt källvatten vilket förklarar vegetationen.

Malvasia härskar bland de vita och en av producenterna är Caravaglio vars ekologiskt certifierade vingårdar skänker ett vin med maxad personlighet och gott om attribut som kan härledas till dels det närbelägna havet men också den vulkaniska jordmånen.

2017 Malvasia, Caravaglio, Salina, Italien

Är du småförtjust i aromatiska viner men tvekar att gå ‘all in’ som i fallen muscat eller gewurztraminer? Då är malvasia perfekt för här bjuds det enbart på försiktig blommighet. Just namnet malvasia kan vara lite missvisande då det mer är tal om en druvfamilj där vissa sorter är betydligt mer neutrala medan andra, som malvasia candida, har en uttalad parfymig karaktär. I Caravaglios fall är det den diskreta sorten och det första intrycket i glaset är dess saltstänkthet. Om du provat vinerna från Azorerna och Pico som det tipsats om här på Livets Goda, så lär du känna igen sältan för det är lite av samma förutsättningar. Jodkänslan lirar fenomenalt med den gula citrusfrukten, blommigheten, de torkade örterna och den touch av tropisk frukt som såväl doft som smak uppvisar – uppfriskande och livgivande! I gommen ett strålande rent vin med täthet och skärpa i såväl syra som frukt och inslag av stenfrukter, vit persika och omogen ananas. Så lätt att ta till sig, så lätt att älska för sin personlighet. Detta plockar du i sin ungdom, för dess snudd på oemåtståndliga charm och inbjudande karaktär.

Intrycket: 90 LGP

Vinet säljs just nu till restaurang men i början av september lanseras det även i beställningssortimentet. Priset landar då på 159 kronor. Importör är Handpicked Wines. 

Åter till filmen. Huvudrollsinnehavaren, Massimo Troisi som spelade brevbäraren Mario, led hela sitt liv av hjärtproblem och det sades att han sköt upp en förestående hjärtoperation tills efter filmen var färdiginspelad. Dagen efter att man avslutat inspelningen av filmen avled Massimo, blott 41 år gammal. 

 

RELATERAD LÄSNING