1

Många fördelar med att äta viltkött

Det kan vara en trevlig lyx med alltid ha tillgång till viltkött hemma. Det är en speciell smak och det är också ett utmärkt sätt att få hälsosamt, ekologiskt kött på bordet. Dessutom vet man att djuret inte fick tillbringa sitt liv instängd i en trång bur.

Artikeln är i samarbete med Jaktbutik

Det kan finnas flera anledningar till att man vill jaga och vilken anledning som ligger främst beror på vem man frågar. Även om det inte skulle vara det första en jägare tänker på, så är jakt ett utmärkt sätt att få lite motion och njuta av naturen. För många jägare är det en frihet att få koppla av ute i naturen, antingen ensam eller med sällskap med sig.

Som jägare behöver man även tänka på sin utrustning, som bra skor och kläder samt tillbehör med god kvalité. Visst kan jakt anses vara en dyr hobby med hänsyn till all utrustning man behöver och skor och kläder som både håller värmen och är fuktavvisande. Är du eller någon du känner på jakt efter prisvärda produkter för jakt eller jägare, så läs mer på jaktbutik.net. Där finns ett stort välsorterat sortiment.

Vilka fördelar finns med viltkött

Du har säkert redan hört att viltkött är bra mat för dig. Det har jagats i naturen och är fritt från hormoner och andra kemikalier som ibland används i boskapsuppfödning. Det finns också mycket att säga om viltköttets magerhet jämfört med till exempel nötkött. Det höga proteininnehållet gör det till en utmärkt maträtt om du går på diet eller sköter dig själv.

Om du inte själv vill eller kan jaga, så kan det finnas stora möjligheter för dig att köpa viltkött via en jägare. Tillgången till det beror såklart på var du bor eller om det finns en matbutik i din närhet som kan erbjuda dig att beställa viltkött. I vilket fall som helst är det värt att komma ihåg att det finns flera hälsofördelar med att äta viltkött och att det kan vara ett bra alternativ till de vanliga typerna av kött som du får i butiken.

Det finns många goda anledningar till att äta viltkött, till exempel bättre protein, bättre fetter och det finns ett högre innehåll av vitaminer och mineraler. Visste du till exempel att viltkött innehåller ett stort innehåll av omega-3, precis som många fisksorter? Utöver ett mer hälsosamt kött, så hjälper man ju även till med att bibehålla en balans i den ekologiska mångfalden.

Viltkött sägs vara magiskt gott

Exakt vad som menas med att viltkött ska vara magiskt gott kan vara svårt att beskriva. Det som är säkert är att det är en smak som du inte kan uppleva om du aldrig har varit på jakt eller smakat viltkött själv. Det har en delikat, subtil smak som vissa beskriver som mer intensiv än vanliga typer av kött från djur som lever på gårdar.

Dessutom är det inte så svårlagat, som många kanske tror. Förmodligen handlar det mest om att man inte är van vid att använda sig av viltkött i matlagning. På nätet kan man hitta många recept, med olika svårighetsgrader. Några råd när det gäller att tillaga viltkött:

  • Innan man ens börjar tillaga köttet, så ska man tänka på att köttet ska vara rumstempererat.
  • Viktigt att inte översteka köttet. Tänk på att det är magert kött. Det bästa är att bara bryna ytan på köttet och sen in med köttet i ugnen, och använd dig gärna av en stektermometer.
  • De som är vana vid tillagning av viltkött råder starkt om att inte använda sig av starka kryddor, eftersom man då går miste om den säregna smaken som köttet i sig har.
  • Om du vill att köttet ska bli extra mört, exempelvis för vildsvin, så låt köttet ligga i en marinad som innehåller syra från citron eller apelsin.
  • Viltkött är ju ett magert kött, så det passar antingen för de “smala” tallrikarna eller så kombinerar man köttet med en sås som är något fetare eller ett smaksatt smör som får smälta över det varma köttet.

Vill du börja jaga?

Om du funderar på att börja med jakt, så fundera först på om det är en speciell jakt du tänker på. Om du inte redan vet, så sök efter vilken typ av jakt som är vanlig i ditt område. Sen behöver du kontrollera var du ska börja, med till exempel vapenlicens och vilka verktyg som kan behövas. Dessa svar är beroende på var du bor och om du behöver färdas längre sträckor för att ordna med allt.

Ska du jaga med din hund, så behöver du även försäkra dig om att hunden blir upplärd korrekt. Detta är ett steg som många jägare tycker är skoj, även om det ibland krävs ordentligt med både tid och tålamod. Däremot är det väldigt skoj när man börjar se resultat och som en fin bonus kommer man att jobba upp en bättre relation till sin hund.