Manifest – en sublim Jägermeister

Livets Goda 3 Apr, 2018
Whisky och Bourbon Världens mest välkända örtlikör; ja det epitetet vågar vi nog tilldela Jägermeister utan större protestvåg. Likörens recept utvecklades under flera års tid av Curt Mast och 1934 lanserade han Jägermeister efter att ha funnit den perfekt avvägda mixen mellan 56 olika ingredienser; örter, kryddor, rötter, frukter och blommor som lakats ur i en mix av alkohol och vatten under flera veckors tid och som sedan lagrats ett år på ekfat. Receptet har förblivit detsamma under 84 års tid och få personer har vetskap om samtliga beståndsdelar. Nu har Jägermeister lanserat en ny produkt efter många års sökande efter ett premiumuttryck av drycken. Resultatet? Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest är en örtlikör som tydligt visar sitt släktskap med klassikern men som sett ett större tillskott av ingredienser, förlängd fatmognad där bland annat den vita spriten som adderas till de urlakade extrakten vilat 15 månader på små ekfat vilket också gett Manifest en något högre alkoholhalt, 38%. Dessutom har sötman reducerats. Livets Goda har provat den limiterade Jägermeister Manifest som under sitt första år på marknaden endast producerats i 60,000 flaskor.

Livets Goda provar Jägermeister Manifest
Redan på doften blir det tydligt att Manifest rör sig i ett uppgraderat segment och att detta är en örtlikör de luxe. Bouqueten är omfamnande och uppvisar komplexitet och en kaskad av intryck; från torkade aprikosfrukter till mandel, kryddnejlika, tobak, vanilj, och allehanda citrusfrukter. En delikat ton av Kungen av Danmark letar sig fram och med den även de mer bittra nyanserna som malört och bergamott. Faten är mer framträdande jämfört med originalet, något som skänker en extra dimension till nyansrikedomen.
I gommen en snyggt nedtonad sötma som initialt istället ger större spelutrymme till de bittra inslagen. Skön viskös känsla med intensitet i mittpaletten och kryddiga toner, pigga pomeransnyanser, bergamott, torkade frukter och fat där vaniljen är mest framträdande. Finalen är härligt efterhängsen och är så att säga del två i smakresan som visar upp en fräsch bitterhet, karamelliserat socker, pomerans och kryddiga tobakstoner. Manifest är en mer sublim form av Jägermeister och som imponerar med sitt eleganta uttryck samtidigt som den tar örtlikören till en premiumnivå.
 
92 poäng / Livets Goda
 
Jägermeister Manifest
Nr 81733, 38% (100 cl), 489 kr
Tyskland
 
Drycken går att beställa på Systembolaget här >>
 
Serveringstips:
Manifest är utan tvekan som bäst på egen hand, med eller utan is och gärna i en kupa som framhäver doft- och smakspektrat som får oss att ständigt finna olika nyanser. Samtidigt är örtlikörens komplexitet just dess styrka som drinkingrediens så cocktail- och long drinkfantasten får även sitt lystmäte tillfredsställt.

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet