Drinken som blev en cocktail innan själva begreppet ens var fött; ja det är Old Fashioned det. Från början var det mer fokus på en spritindränkt sockerbit, sodavatten, citron och whiskey; idag har receptet förfinats och vi arbetar mer med sockerlag, apelsinskal och bitterdroppar i form av Angostura. Vår uppdaterade version här, med inspiration från @drinkswithdanica, kombinerar avskalat bourbon med bitters och lönnsirap, vilket blir till en lika enkel som god Old Fashioned. Som drinkbas används den eleganta Woodford Reserve – en Kentucky Straight Bourbon som gjord för den klassiska drinken.
Drinkbas
Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon, 43,2%
Nr 10104, 700 ml, 43,2%, 440 kr, 92 p
Vi har alltid uppskattat och attraherats av den eleganta och ödmjuka attityd denna bourbon besitter. Det vilar en vinös, silkig ådra och vi jobbar här med subtila avecmuskler. Det råder en fin fruktrikedom med mogna äpplen, päron, apelsin, körsbär, sultanrussin, fikon och viol. En förvaltande, karamelliserad sötma med noter av vanilj, lönnsirap, toffée och lakrits är välplacerad och nyanserad. Faten kryddar med en tillförsikt och håller sig i linje med den balanserade elegans som är kännetecknet för hela karaktären.
Det är rogivande, utsökt och elegant
Så mixar du en Maple Pecan Old Fashioned
5 cl Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon
3 stänk Angostura
3 cl lönnsirap
1 cl vatten
Istärningar
1 valnöt för garnering
Häll i bourbon, lönnsirap, vatten och bitters i en shaker med is och rör om kraftigt med en sked tills allt blandat ihop sig. Ta fram ett brett bourbonglas och lägg i en stor isbit, häller över drinken och garnera med en valnöt på isbiten och servera direkt.