Hem Vinvärlden Marchesi di Grésy – piemontesisk finess i den moderna skolan

Marchesi di Grésy – piemontesisk finess i den moderna skolan

av Livets Goda

Trots att Marchesi di Grésy är ett anrikt namn och idag ägare till fyra egendomar i Piemonte så var det först 1973 som man slutligen tog steget och började vinifiera och producera själva. Vilket är lätt att förstå när man sitter i en sådan guldsits som producenten ändå gjort i mer än två sekel. Varför sälja till andra som istället får glänsa med Martinenga-namnet?

Så även om Grésy inte producerat vin i mer än 45 års tid så sätter det inte dem i något sämre läge i och med att beslutet att stå på egna ben kommer ganska kort tid efter att allt fler vågat ge sig in på att buteljera nebbiolo på ett mer kvalitativt vis. Angelo Gaja inte minst som startade sin resa i början av 60-talet.

Vinerna från Marchesi di Grésy gör dig ytterst sällan besviken men du ska inte förvänta dig några kraftpaket utan här är det finess och elegans som står i pole position. Allt med en modern touch över det hela. Livets Goda provade sex viner från producenten där fyra av dem är tillgängliga i beställningssortimentet och två kan privatimporteras.

Marchesy di Grésy

Vitt

2017 Langhe Sauvignon (artikel 77790 BS, 239 kr) Sauvignon blanc-druvorna hämtar Marchesi di Grésy’s från Monte Aribaldo i Treiso samt Martinenga i Barbaresco och deras 2017 imponerar stort på oss. Druvkaraktären finns där men det är aldrig övertydligt eller den parodi det närmast kan bli ibland. Istället bjuds det stort djup i frukten med eleganta vegetala toner, blommiga inslag och viss tropik. Smaken är rik men balanserad, krämig och fint syrlig på samma gång och avslutet långt och med örtkrydda. Lär växa med något års lagring eller två. Vilken härlig överraskning! 92/100

2016 Gresy Chardonnay (artikel 71166 BS, 349 kr) En smörnötig och generös chardonnay som sett 22 månader på fransk ek. Här är det gott om intryck även om eken är lite väl dominant i dagsläget men i bakgrunden hintar tropiska frukter, persika, gräs och en maritim touch. Det finns ett piemontesiskt chardonnaydrag över vinet och även smaken har en finess som vi gillar skarpt. Tropisk och ekkryddigt i nuläget, även en gnutta alkoholedligt, och lär nog alltid ha träet med sig, men det kommer integreras en hel del de närmaste åren. Charmigt vin som passar dig med fäbless för smakintensitet. 92/100

Rött

2016 Monte Aribaldo Dolcetto d’Alba (artikel 74807 BS, 179 kr) Hur definierar du dolcetto? Örtigt och med de där saftiga blåbären och hallonen? Då är denna prototypen! Här har du sinnebilden av druvan och till det adderar vi vinbär och ett stänk smörkola som dock försvinner efter en liten stund i glaset. Saftig smak, läskande och med nertonade tanniner och ett touch av pinje i finalen. Okomplicerat men inte oävet. Matspelare av rang. 89/100

2017 Langhe Nebbiolo (artikel 75585 BS, 239 kr) Charmerande och ungdomligt flörtig nebbiolo som visar upp klassiska markörer i form av violblommighet som sedermera får sällskap av torkade rosor och de röda bären backas upp av solmogna nypon och lakritsrot. Visst djup i smaken som andas elegans, ung, yppig frukt tar täten just nu men får uppbackning av finaste tanninerna. Läskande smak som mår bra av korttidslagring men som är överraskande tillgänglig redan idag. 90/100

2013 Camp Gros Martinenga (Privatimport, 1099 kr) Monopolläget Martinenga ägt av Gresy sedan 1797, innehåller två cru-lägen där ett av dem är Camp Gros. Och det märks omgående på doften att det är exceptionellt läge där årgångens djup i frukten visar sig från sin bästa sida. Skogsbären som får sällskap av mörka karamelliserade körsbär lindas in i en modern take på Barbaresco med tydliga kryddiga inslag från mindre ekfat samtidigt som det finns undervegetation, fuktig tobak och blommig örtighet med i bilden. Växer storstilat med tid i glaset och över de två dagar som vi provar vinet. I gommen är det finessen som tar täten framför kraft och det förenas med smakrikedomen och saftigheten som är 2013 i ett nötskal. Addera supermogna men täta tanniner till det och en friskhet i syran till det och du har en strålande Barbaresco cru som lär växa än mer med tiden. 94/100

2014 Gaiun Martinenga (Privatimport, 899 kr) Det andra cru-läget i Martinena är Gaiun och den representeras här av den prövande 2014-årgången. Men precis som många andra bättre lägen så visar Gaiun att riktigt bra vin kan produceras även i tuffa årgångar och här får vi en ljusare nebbiolo med transparent röd frukt, nypon, diskret ekkrydda och fina violblomiga undertoner där även höstlöv och lakritsrot kikar fram. Det har ett svävande drag över sig. något närmast eteriskt, och även om den saknar djupet som i 2013 så är det likt förbaskat ett urläckert vin. Även smakmässigt så är vinet mer rakt på sak redan med saftig och läskande frukt där tanninerna skänker mindre motstånd än vad druvan normalt associeras med men det passar stilen bra här. Röda syrliga körsbär, höstkänsla och tobak tillsammans med örtbuketten gör Gaiun till en synnerligen charmerande och tidigt drickmogen Barbaresco. Precis som man vill ha det, medan 2013 får ligga kvar i källaren lite längre. 92/100

Mer läsning om Marchesi di Grésy och i synnerhet om den 2014 Martinenga som just nu finns i små partier på Systembolaget finner du >>> HÄR

Importör i Sverige & som du kan kontakta vid privatimport: Albert & Lily AB

RELATERAD LÄSNING