Hem NyheterNyhet WB Mardrömmen slog in för äppelodlarna

Mardrömmen slog in för äppelodlarna

av Livets Goda

I veckan slog äppelodlarnas värsta mardröm in. Det kom en köldknäpp mitt i årets tidiga blomning när äppelträden är som mest sårbara. Nu fruktar odlarna i Skåne att årets skörd slår fel. 

Den tidiga vårvärmen gav tidig äppelblomning, men i veckan kom frostnätterna som alla äppelodlare varit oroliga för.

På vissa håll i Skåne var nattemperaturen -2,5 grader, vilket är förödande för äppelblommorna som inte tål under 0 grader. Detta har gjort att många blommor skadats eller dött.

På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, menar man att det är för tidigt att bedöma omfattningen av skadan och hur äppelskörden kan komma att påverkas. Men att skada skett, det kan man konstatera.

– Man kan tydligt se att många av äppelblommorna frusit och fått bruna kronblad. Det kan både få minskat antal äpplen till följd men också fler defekta frukter, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

På Kiviks Musteri bränner man nu halmbalar för att värma upp odlingarna och minska risken för att skörden fryser bort. Det är ett gammalt knep som användes förr i tiden och som fortfarande fungerar.

– Vi behövde verkligen inte detta nu mitt i den rådande Coronakrisen, säger Jan.

Hur går det nu för pollineringen?
– Vi hade några varma dagar med bra pollinering, så vi håller tummarna. Som äppelodlare är våren en orolig period, men man har också med åren lärt sig att hålla modet uppe. Vi kommer aldrig att kunna påverka naturen.

– Svenska äpplen är fantastiska och det är viktigt att ta tillvara på den tillgångenÄven om äpplena har kosmetiska fel så är de fortfarande goda på insidan. Skönhetsfel syns inte i must och cider, där är det bara smaken som räknas.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING