Hem Vinvärlden Marimar Torres gömmer sig i BS

Marimar Torres gömmer sig i BS

av Livets Goda

”Sedan dess har produktionen vuxit från ett chardonnayvin ett vardera av chardonnay och pinot noir från 1992 till att idag omfatta ett tiotal viner av fortfarande främst chardonnay och pinot noir, men numera också albariño, tempranillo och syrah. Den ursprungliga vingården i Green Valley, Don Miguel Vineyard, har vuxit till 25.80 hektar och 2001 planterades också den idag 8.10 hektar stora Doña Margarita Vineyard ute i Freestone i Sonoma Coast, omkring 20 minuter rakt västerut mot havet från vineriet räknat. Nytt de senaste åren är att Marimar och hennes team helt har gått över till ekologisk odling och sedan 2010 också börjat implementera biodynamiska metoder. ””Jag är dock inte lika strikt månkalendern och planeterna som andra biodynamiska odlare är, jag skördar alltid druvorna när jag själv anser att de är perfekt mogna, inte baserat på hur planeterna står på himlen””, säger hon lika bestämt som ödmjukt. Jag har haft det stora nöjet att följa Marimar Torres och hennes viner i ungefär 20 års tid, vilket nästan är hela hennes firmas historia. På 1990-talet, när det amerikanska vinet i största allmänhet kom att bli ett allt kraftigare, mer fruktdrivet, fatkryddigt och även alkoholstarkt vin, kom den klassiskt eleganta och om man så vill mer typiskt europeiska stilen som Marimar stod för att långsamt falla ur modet. Många konsumenter, och än värre de flesta amerikanska vinskribenter, såg hennes viner som lite väl strama och rent av glesa. ””I Green Valley är klimatet och förutsättningarna sådana att vi gör mer eleganta viner och jag själv såg vinet som något som skulle harmoniera till mat, inte till vinskribenter som söker fyllighet och fruktmättnad i vinerna””, berättar Marimar. Hon fyller i att hennes bror Miguel A Torres en gång sa att hennes viner ibland hade för hög alkohol, han var ju än mer skolad i klassisk finess med mer måttlig alkoholhalt, vilket ledde Marimar till att ett år skörda druvorna lite tidigare. ””Visst, jag fick lägre alkohol i vinet, jag tror vi landade på 13.2 procent, men jag insåg direkt att vinet absolut inte vara så bra som jag ville och hoppas på att det skulle vara, det saknade helt enkelt aromer, parfym och den fruktiga textur jag söker””, säger och berättar att hon sedan dess har hittat en allt bättre balans i vinerna, även om det också innebär att alkoholen är något högre. ””Men vinerna är balanserade, och goda, och det är det allra viktigaste””, summerar hon. Hennes strävan efter elegans och matanpassade viner ledde till att hon 2005 introducerade en ståltanksjäst version av sitt chardonnay. På Systembolaget finns en nu begynnande mogna 2012 Acero Chardonnay Don Miguel Vineyard (nr 74190 / 239 kr / 89 LGP) som helt och hållet vinifierad i små ståltankar, något som känns i den stringenta och absolut rena frukten. Det finns faktiskt något ståligt i det här vinet och det har en uppfriskande syra, fruktig men helt torr smak och en liten kittlande mineralitet som är sprungen ur den för distriktet Green Valley typiska jorden goldrigde, en fint pulveriserad sandstensjord. Det här vinet dricks nu och inom ett till maximalt två år, svalt serverat vid cirka 10 grader och till lite elegantare fisk- och skaldjursrätter. Det var ett tag sedan jag drack 2010 La Masía Pinot Noir Don Miguel Vineyard (nr 77480 / 300 kr / 91 LGP) senast, jag minns det som gott men kanske en aning knutet, men nu hade det öppnat upp sig och bjöd på en livlig, aromatisk, ljusrött bärfruktig och mycket elegant doft med bara en liten antydan av de lätt kryddiga ekfat som tidigare var tydligare. Smaken är medelfyllig, rent fruktig och frisk med en finstilt ekfatston och en viss energi av mineralitet och syra. Just det här vinet kommer från vingårdslotter som sedan 2010 är biodynamiskt skötta, kanske är det just det som har gett vinet ett lyft mot var tidigare årgångar har bjudit på. Även om vinet är förtjusande gott att dricka nu, gärna vid cirka 16-17 grader i glas med medelstor kupa, är det ett vin som har en god potential att utvecklas i omkring tio år framöver. Från den svalare vingården ute mot kusten kommer 2011 Mas Cavalls Pinot Noir Doña Margarita Vineyard (nr 99012 / 301 kr / 91-92 LGP), som har både mörkare färg och tydligare struktur. En av Marimars tveksamheter äe att 2011 var en av de allra svalaste och fuktigaste årgångarna i mannaminne och bland många kalifornier också 2011 också ansedd som den svagaste årgången i modern tid. Mer korrekt är väl att beskriva tveksamheten som en personlig värdering snarare än något direkt mätbart faktaunderbyggt. Visst är vinet svalt och stramt och inte alls lika charmerande som den mer silkiga 2010 Pinot Noir Don Miguel Vineyard, men med lite luft börjar frukten att blomma ut och vinner allt mer finess under ungefär en halvtimma i karaff eller glas. Även den lilla fatkryddighet som vinet har mattas av en aning med luft och het klart upplevs vinet läckrare och mer elegant ju längre det står i glaset. Den fina ton av viol som vinet alltid har hade blivit än mer uttalat i den här årgången och jag måste säga att är omåttligt förtjust i den. Just nu ligger det här vinet kvar som en tillfällig lansering, så fort flaskorna som ligger i butik är slutsålda kommer importören att lägga in fler flaskor i beställningssortimentet. Det finaste vinet i uppställningen just nu är 2010 Christina Pinot Noir Don Miguel Vineyard (nr 74751 / 399 kr / 92 LGP). ”Det här vinet är en specialselektering som jag gjorde första gången 2002 som en hyllning till min dotter”, säger Marimar. Det här vinet behöver ännu mer luft, så brukar det också vara och den unga årgången 2010 bjuder inte på något undantag. I den här årgången hade man också använt sig mer av klonen Pommard jämfört mot vad man normalt sett gör, ändå var tanninstrukturen rätt förfinad. Intensiteten var större mot de andra vinerna, frukten mer aromatisk och fräschören mer uttalad. Jag skulle gärna se det här vinet om fem sex år från idag, Marimars pinotviner vinner alltid finess med några års lagring och vid en ålder på mellan sju och tio år brukar den första mognadskomplexiteten infinna sig.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING