Marin Bianco – förförisk charm med respektfull glans!

Livets Goda 9 Apr, 2019
Vin Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte med en anrik kärlekshistoria som grund. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter och det är vinmakare Danilo Drocco, som tillsammans med de nya ägarna, styr skutan. I veckans Dryckestips har vi fokuserat på ett av producentens vita stjärnskott – Marin Bianco – bestående av druvorna riesling och den lokala hjälten nascetta. Inga fat i vinifieringen och vinet ges två års vila i butelj innan försäljning.

"Förförisk charm med respektfull glans! "

Chefredaktör Anders Enquist om 2015 Fontanafredda Marin BiancoEfter flera års ”vinsvacka” med kvantitet istället för kvalitet i fokus, så anställdes 1999 Danilo Drocco till ”jätten” Fontanafredda som chefsvinmakare med ett prioriterat önskemål från dåvarande ägarna: ryck upp huset, sätt kvalitet i fokus, få in oss i Piemontematchen igen, gör nåt!
Daniel fick fria händer och förutom att, bland mycket annat, göra storskaligt med småskaligt tänk och sätta både huset och de röda vinerna på toppkartan igen så står vi även här idag med denna lilla vita pärla med årgångsfödelsedatum 2009.

"Marin Bianco både charmar, förför och fordrar..."

Marin Bianco är ett tydligt exempel på den där genialiteten man så ofta finner hos riktigt duktiga vinmakare när de ska förverkliga något som från början nog låter lite…udda. Jag menar, Piemonte, druvorna riesling och nascetta, inte helt klockrent på ”pappret”. Men som sagt, Daniel visste vad han var ute efter, hade en klar vision och såg potentialen till detta vin och vi andra som älskar vin klagade inte när vi fick ta del av denna vision, Danilo hade ju gjort en ny hitlåt, och en tidlös sådan skulle det visa sig.

"...ett tydligt exempel på den där genialiteten..."

Årgång 2015 av vinet har en naturligt slank precision, skärpa och stramt fyllig kropp där rieslingdruvan skjuter mineraliska skott rakt in i hjärtat på vinet och där den lokala druvan nascetta kliver in med feminin grace och skänker den honungsbeklädda citrus, persiko- och nektar hintade frukten en örtvegetal blommighet. Syra och sötma blir som Ying och Yang och det råder en maritimt, fräscht tropisk sinnesstämning i vinet.

Marin Bianco både charmar, förför och fordrar; du ger, vi tar, vår respekt du har.

90 poäng

2015 Marin Bianco
Nr 2287, 12,5% (750 ml), 139 kr
Piemonte, Italien

Serveringstips:
Vinet är ytterst tilltalande att dricka som det är, men matchats tacksamt och gladeligen till vegetala rätter och skaldjur av alla dess slag, gärna i KOMBINATION med PASTA! Ja, vi vill vara tydliga här.

Vinet finns i ca 100 butiker, om det inte finns i din föredragna Systembolagsbutik så kan du beställa dit den utan extra kostnad. Till Systembolaget >>


Artikelarkivet