Hem Vinvärlden Markowitsch – österrikisk pinot noir med hög charmfaktor

Markowitsch – österrikisk pinot noir med hög charmfaktor

av Livets Goda

Blott några mil från Wien finner vi regionen Carnuntum som tar sitt namn efter det att romarna här skapade sitt pannoniska högkvarter och en stad som till och med blev större än Wien. Även om lämningarna än idag kan beskådas så är Carnuntum numera precis lika känt för sina försiktigt böljande landskap, planterade med företrädesvis blå druvsorter. Många är familjeegendomarna och bland de äldsta finner vi Markowitsch som drivs av far och dotter Gerhard och Johanna Markowitsch. I våra glas; familjeegendomens fina 2019 Markowitsch Classic Pinot Noir.

Carnuntum är en historisk vinregion men kanske okänd för den breda massan. Öster om Wien och mot den slovakiska gränsen vecklar den ut sig och det är blå druvsorter, främst blaufränkisch och zweigelt som blivit populära även om det även odlas gröna såsom grüner veltliner, weissburgunder och chardonnay. Klimatet ger varma somrar och kalla vintrar och druvornas mognad regleras av närliggande Donau och Neusidlersjön. Familjen Markowitsch som ägt vingårdar i regionen sedan 1750 har sitt fokus på rött och det är också ett sådant vi nu har i våra glas, en pinot noir som lagrats ett år i använda ekfat.

Livets Godas intryck av 2019 Markowitsch Classic Pinot Noir, Carnuntum, Österrike

Österrikisk pinot noir är på stark frammarsch och här får vi ett utmärk exemplar från Carnuntum, en region nära huvudstaden Wien och kanske mer känt för sina röda på zweigelt. Här kopplas charmfaktorn på direkt vid första sniffen och solmogna jordgubbar inlindade i fatkryddiga toner följs upp av en torkad örtbukett, blodapelsin och undervegetation. Smaken visar upp fin fräschör, pigg apelsinaktig syra, silkigt försiktiga tanniner och röda bär som lindats in i fatnyanser. Kylt ner till 14 C så är det här ett klockrent val till sommarens grillade kyckling.

87 p

Markowitsch finns i drygt 40 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa vinet. Flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 6695 och kostar 119 kronor.

Till vinet HÄR >>>

Glas på bilden: Riedel Veritas New World Pinot Noir

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING