Hem Vinvärlden Marqués de Arienzo Gran Reserva med fried rice, scampi, bläckfisk, paprika och het sås

Marqués de Arienzo Gran Reserva med fried rice, scampi, bläckfisk, paprika och het sås

av Livets Goda

FRIED RICE Ca 4 dl förkokt ris som kallnat, koka gärna dagen innan och ställ i kylen 1 st gul lök, hackad 1 röd paprika fint hackad RÄKOR OCH BLÄCKFISK 200 g råa räkor 150 g blandade delar från bläckfisk HET SÅS 4 msk fisksås 0,5 dl soja 2 tsk röd chili, fint hackad 2 tsk ingefära, fint hackad 2 st vitlöksklyftor, fint hackad Så gör du: FRIED RICE Stek gullök och ris i lite olja i en stekpanna under ca 5 minuter. Rör om ofta så att riset inte bränns. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan åt sidan. RÄKOR OCH BLÄCKFISK Stek i en annan panna räkor och bläckfisk i lite olja tills de fått en fin färg. HET SÅS Blanda alla ingredienderna i skål och rör om ordentligt. SERVERING Börja med riset och blanda sedan ut med räkorna och skaldjuren. Toppa sedan med den heta såsen som gör underverk till den här rätten. Vinet till: 2008 Marqués de Arienzo Gran Reserva SPANIEN / RIOJA NR 6110 / 750 ML / 14 % / 149 KR Generöst aromspel i klassisk Rioja-stil som håller och visar sitt grepp i gomseglet med inslag av vanilj, rostade toner, syrlig mörk frukt med svarta vinbär och björnbär, samt unga, röda bigarråer och lite växtlighet. Det är en ren och vaken klassiker som sköter sitt jobb och bevarar en tradition alldeles utmärkt. Så vad serverar man till en Rioja-klassiker då? Här har vi en smakrik och god kombination där vinet och maten tar ut det bästa av varandra. Vinet står emot matens krydda och sälta samtidigt som de röda frukterna i vinet lyfts fram och omgärdar maten. Vidare skapas en fin pepprighet i samspelet där denna Rioja får nytt liv på bästa vis.

RELATERAD LÄSNING