Marqués de Murrieta – en Riojaikon som excellerar till din köttbit

Livets Goda 28 Jun, 2019
Vin Anledningen till att Rioja tog vårt land med storm för två-tre decennier sedan? Vinernas oöverträffade förmåga att lyfta till maten! Därför vill vi slå ett slag för en av regionens främsta aktörer och vars vin kommer vara något av det säkraste du kan ta fram i sommar när grillen tänds, oavsett om det är kyckling, fläsk, nöt eller vegetariskt som står på menyn – dags för Marqués de Murrieta.

Marqués de Murrieta är en ikon i Rioja, ja hela Spanien, och vinerna hyser ett alldeles speciellt renommé hos fansen. Inte minst när år som 1925, 1959, 1964 och 1970 diskuteras, viner som tycks ha evigt liv. Murrieta gjorde något som ingen annan tidigare gett sig i kast med när man sneglade åt Bordeaux och började fatlagra vinerna under andra halvan av 1800-talet. Den sekellånga erfarenheten visar sig också idag när reservan från läget Finca Ygay hälls upp, husets egen vingård.

Livets Goda om 2015 Marqués de Murrieta Reserva
En Rioja att älska, inte minst för oss som haft regionen så kär under många år. Reservan förenar det bästa av två världar, det som gjorde varenda svensk knäsvag för Rioja för tre decennier sedan möter här det moderna anslaget som de små faten bidrar med.

"Det är charmigt och vansinnigt lätt att gilla..."

Här är det generösa nyanser av svarta vinbär, körsbär och lakrits tillsammans med snyggt integrerade och kryddiga fattoner. I bakgrunden lirar det mineraliska som i Rioja Alta gärna drar åt ett jordigt intryck. Och smaken, ja den drar åt det elegant hållet med maritim sälta, kryddhylla, fuktig tobak och silkiga tanniner som stöttas upp av en rödbärig transparent frukt.

"En Rioja att älska..."

Det är charmigt och vansinnigt lätt att gilla och kommer locka fram köttets sötma när du provar det till grillen.

Betyg: 91/100 LGP

2015 Marqués de Murrietas Reserva har artikelnummer 2612, kostar 175 kronor och finns i skrivande stund i nästan 100 butiker. Till resten kan du beställa vinet utan extra kostnad.

Till Systembolaget >>


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet