Hem Vinvärlden Marqués de Riscals 2012 Gran Reserva – ett vin med goda framtidsutsikter!

Marqués de Riscals 2012 Gran Reserva – ett vin med goda framtidsutsikter!

av Niklas Jörgensen

Att bygga en vinsamling, oavsett om det rör sig om ett tiotal flaskor eller hundratals, är något av det roligaste man som vinälskare kan ge sig i kast med. Vad du lägger ner är såklart helt baserat på dina preferenser men också utifrån vad som är lagringsdugligt. Men hur vet man vad som kan lagras och kommer jag gilla det som moget? I mitt glas; 2012 Marqués de Riscal Gran Reserva från Rioja.

En av mina häftigaste upplevelser av mogen Rioja var just Marqués de Riscal och en Gran Reserva från 1968. Ett stort år i regionen. Och vinet var fenomenalt bra; tanninerna hade blivit som silke, frukten var transparent och eken fullständigt integrerad med övriga komponenter. Komplext och sammansatt helt enkelt och ganska underbart att dricka ett vin där du njuter av en helhet tack vare decenniers lagring.

Ett vin jag starkt misstänker kommer röra sig i samma riktning är Marqués de Riscals Gran Reserva från 2012, ett av de kanske främsta åren av vinet och med en struktur som andas långt liv. Känn dock inte uppgivenhet här, och att tålamodet tryter inför lagring uppåt 15-20 år, för det går alldeles utmärkt att njuta redan idag. Dekantera blott några timmar i förväg. Det är ju det som är själva tjusningen med att kunna följa ett vin i olika faser för inget säger per automatik att det blir bättre med ålder, bara annorlunda. Hitta din fas av ett vins liv helt enkelt.

Niklas om 2012 Marqués de Riscal Gran Reserva

Från firmans äldsta rankor, vissa uppåt åttio års ålder, och som vuxit i subregionen Alavesa hämtar man tempranillodruvorna till sin Gran Reserva. Tiden på franska fat varierar från år till år men räkna med runt två och ett halvt år i snitt. 2012:an är nu åtta år gammal och börjar uppvisa vissa mognadsnyanser även om strukturen skvallrar om att det kommer mera. Det doftar av svarta körsbär, torkade örter, violpastill som mixas med grillat kött, sandelträ och järniga nyanser. Jag låter vinet stå några timmar, sniffar på det från och till, och noterar hur det rör på sig och ständigt utvecklas. Ett gott tecken. Smaken är kompakt och intensiv med tanniner som kopplar ett stadigt grepp om gommen. Men det finns generöst med mörk frukt, det finns en skärpt syra och det indikerar att vinet har en lång utvecklingskurva och att tanninerna inte får överhanden. Kort och gott, imponerande bra Rioja med vissa Bordeaux-släktskap, en traditionell stil som jag personligen är svag för.

92 LGP

Gran Reservan från 2012 har artikelnummer 71346 och en flaska (75 cl, 14,5%) kostar 359 kronor. Du beställer hem det till din föredragna Systembolagsbutik här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING