Mars Shinshu Distillery – Exklusiv möjlighet för Livets Godas Vin- & Whiskyklubb

av Livets Goda

Vi kan med god förnöjsamhet och exklusivt erbjuda er medlemmar i Livets Godas- och Whisky & Bourbons medlemsklubb möjligheten att komma över två extremt limiterade utgåvor från Mars Shinshu Distillery i Japan.

De två utgåvorna är;

Mars Shinshu Komagatake – Nature of Shinshu – ”Kohiganzakura” Single Malt Japanese Whisky, 52%
Mars Shinshu Distillery
(5 flaskor tillgängligt, 3 499 kr)

Mars Single Cask Japanese Single Malt,” 10th Anniversary Number One” 58,9%
Mars Shinshu Distillery
(6 flaskor tillgängligt, 3 499 kr)

Komagatake är en av de högsta topparna i de berömda Akaishebergen och strax nedanför, i en dimhöljd och fuktig omgivning, ligger Japans högst belägna destilleri – Mars Shinshu, på nästan 800 meters höjd.

Mars Shinshu ägs av Hombu Shuzo Co som grundades redan 1872 och har spelat en betydande roll i japansk whiskyhistoria. Hombo Shuzo producerade någon slags japansk whisky redan innan man uppmuntrade och finansierade den unge kemisten Masataka Taketsurus (som senare kom att grunda Nikka) utbildningsresa till Skottland med uppdraget att ta den skotska destilleringskonsten till Japan. Men sin första whiskylicens fick man först 1949. Den tidiga whiskyproduktionen blev dock inte långvarig och man satsade sedermera på andra produkter, men inte förrän man vid 1970-talet hade tagit beslutet att flytta destilleriet längre söderut, till Kagoshima på ön Kyushu, för att med hjälp av ett mer tropiskt klimat framställa whisky som skulle falla de kräsna japanerna i smaken. En satsning som inte lyckades.

Vid 1985 hade tiderna förändrats och Hombo Shuzo beslutade att bygga ett destilleri i den lilla bergsbyn Miyada, som fick namnet Shinshu. Men återigen blev whiskyproduktionen kortvarig då den japanska whiskymarknaden stagnerade och 1992 fick Shinshu upphöra produktionen.

Historien visar sedan hur whiskyvärldens ögon öppnades för japansk whisky och snart kände alla till destillerier som exempelvis Yoichi, Yamazaki och Nikka. Hombo Shuzo såg vad som hände och 2011 återstartades Shinshu. Först i blygsam omfattning, men snabbt växte efterfrågan och exporten kom igång i samklang med de internationella hyllningarna som var storslagna och idag går pannorna för högtryck.

Produktionskapaciteten uppgår till strax under 200.000 liter per år och man är således fortfarande ett väldigt litet destilleri när det kommer till volym. Lagringskapaciteten är 4 500 fat och man har sex tankar för fermentering (vilka alla rymmer 6 000 liter). Man har två kopparpannor, en 6 000-liters wash still och en 8 000-liters spirit still.

Mars Shinshu Distillery – Hur beställer jag?

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Mars” och skriv vilken/vilka flaskor ni önskar beställa (No1 / Komagatake) så returnerar vi mailet med gällande artikelnummer på Systembolaget. Artikelnumret på SB är dolt och det går endast att hitta whiskyn genom att uppge det fullständiga artikelnumret vid beställning på Systembolagets hemsida. Då upplagan är minimal, får ni endast beställa max 1 flaska/sort. Vi hanterar mailen i turordningen de inkommer.

Mars Shinshu Distillery

Chefredaktör Anders Enquist om whiskyn

Mars Shinshu Komagatake – “Nature of Shinshu – Kohiganzakura” Single Malt Japanese Whisky, 52%, 96p

Det här är den andra releasen i serien Nature of Shinshu – Kohiganzakura”. Spriten destillerades 2013 och buteljerades 2016. En del av lagringen har skett i ex-japanska vinfat (som lagrat vin i Yamanashi regionen)samt bourbon-, sherry- och portvinsfat och enligt uppgifter ska det ha blandats i 20-25 år gammal single malt, som destillerades i det gamla destilleriet i Kagoshima. Faten uppträder överlag elegant ödmjukt och släpper fram fina fruktiga dragningar med citrus, äpple, päron, körsbär och persika, finstämd med lite karamelliserad sötma, vanilj och tofféekola. I avslutet cederkryddighet och cigarrspår. Utsökt, elegant och balanserad whisky.

Mars Shinsu Single Cask Japanese Single Malt,” 10th Anniversary Number One” 58,9%, 96+

Whiskyn i denna flaska destillerades 2013 och buteljerades 2016 på Mars Shinshu Destillery. Whiskyn har lagrats på bourbonfatet #1664 och är en jubileumsbuteljering som den brittiska whiskyimportören Number One Drinks Company tog fram till sitt 10-årsjubileum 2016. Det är en närapå remarkabelt välsutten whisky med tanke på sin korta lagringstid. Faten sköter sig exemplariskt och agerar utan ”träsmak” i sin kryddighet. En lätt rökighet kan skönjas i fruktens yttringar av citrus, fikon, sultanrussin och gula unga äpplen. Mintad mynta och lite finsk tjärapastill stärker gomseglet och rundas med snygg vanilj och en lika snyggt karamelliserad sötma.

 

Livets Godas Vin-& whiskyklubb
Livets Godas medlemsklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva erbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Detta erbjudande sker i samarbete med den svenska importören Moestue & Cask. Vi påpekar även igen att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden.

Vill du kostnadsfritt bli medlem i Vinklubben skickar du ett e-mail till info@livetsgoda.se med rubricering ”Vinklubben”.