Tid, stillhet och tålamod är nyckelorden för framställandet av Marsala Superiore Risvera. I Cantine Florios historiska källare får vinet långsamt mogna på ekfat i den salta havsluften. Cantine Florio grundades 1833 av Vincezo Florio och är den äldsta italienska Marsala producenten. Vincezo Florio var en entreprenör och marknadsförare som såg till att sprida Marsala vinet i världen. Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden med samma namn som ligger på den västra delen av Sicilien.
Marsalavinet kom till i slutet av 1700-talet, då man tillsatte druvsprit i det lokala vinet för att det skulle klara de långa sjöresorna till bland annat Storbritannien. I Livets Goda #178 kan man läsa en stor artikel om denna producent.
Florio Marsala Superiore Riserva Semisecco 2013 är framställt enbart av den lokala druvsorten grillo. Druvorna till detta vin kommer dels från en vingård belägen vid staden Marsalas kustremsa och dels från en vingård belägen i inlandet. Jordmånen består av torr och mycket sandig röd jord. Druvorna skördades för hand vid optimal mognad. Efter pressning macererade vinet med druvskalen för att bibehålla en del av tanninerna för struktur och komplexitet. I slutet av jäsningen tillsattes druvsprit av grillo samt mosto cotto som bidrar till vinets färg och smakrikedom. Vinet har sedan lagrats 10 år på ekfat i den historiska vinkällaren Cantina Garibaldi, nära havet.
Årgången 2013 syftar på året då vinet fortifierades. Under lagringstiden har 22% av vinet dunstat i form av så kallad angel’s share.
Florio Marsala Superiore Riserva Semisecco 2013
Systembolaget TSE, 120 flaskor
Lansering 6 december 2024
Artnr. 94151
Pris 399 kr