Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Martin & Servera satsar på svenska tomater året runt

Martin & Servera satsar på svenska tomater året runt

av Livets Goda

Martin & Servera tecknar avtal med Svenska Odlarlaget för att kunna erbjuda svenska tomater året runt till Sveriges restauranger.

Martin & Servera

-Tack vare samarbetet med Odlarlaget får Sveriges restauranger möjligheten att servera svenska tomater året runt, säger Nicklas Schöön, affärsområdeschef Frukt & Grönt på Martin & Servera Restauranghandel.

Tomaterna kommer att odlas i toppmoderna växthus om tio hektar som byggs i Frövi utanför Örebro. Tack vare spillvärme från industri i närområdet blir odlingen helt cirkulär.

Svenska Odlarlaget är en medlemsägd förening som består av frukt- och grönsaksodlare över hela Sverige. De utvecklar, säljer och distribuerar hållbara svenska växthusodlade frukt och grönsaker via grossist till den svenska marknaden.

– Vi ser växthusodling som ett resurseffektivt sätt att odla livsmedel. Det gör att vi kan producera stora volymer på en begränsad yta under väldigt kontrollerade former. Genom samarbetet med Martin & Servera tar vi viktiga steg mot självförsörjning av växthusgrönsaker även till Foodservice/HoReCA sektorn i Sverige, säger Magnus Nilsson, vd Svenska Odlarlaget.

Samarbetet ger Martin & Servera ett tillskott av svenska tomater som innebär att mer än hälften av Martin & Serveras försäljning av runda tomater, och hela försäljningen av kvisttomater, kommer att vara från Sverige.

– Vi vill vara en god kraft i samhället – och på det här sättet stöttar vi de svenska odlarna och stärker samtidigt den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Nicklas Schöön.

RELATERAD LÄSNING