Hem Vinvärlden Martin Wassmer – när Baden blickar mot Bourgogne

Martin Wassmer – när Baden blickar mot Bourgogne

av Livets Goda

Många är producenterna som blickar västerut, mot Bourgogne. Även om flera av dem har ett helt annat klimat att arbeta med, Kaiserstuhl i Baden är exempelvis Tysklands varmaste vindistrikt, så är måttstocken Frankrike. Detta avspeglas i bland annat hur vingårdarna planteras, tät densitet exempelvis och lägre skördeuttag, fat som köps in från burgundiska tunnbindare, klonurval och bruket av den naturliga jästen.

En ung firma som nått stora framgångar under sin blott 20-åriga existens, sedan man valde att börja buteljera själva, är Martin Wassmer. Här står Bourgogne högt i kurs och det avspeglas i vinerna även om det aldrig går att skala bort en regions unika särdrag. Tack och lov. 

Livets Goda provade två viner från producentens portfölj och årgång 2014. Martin Wassmer importeras till Sverige av Jakobsson & Söderströms Vinhandel och går främst ut till restaurangscenen men kan även privatimporteras. Besök Systembolagets hemsida för tillvägagångssätt.

2014 Martin Wassmer SW Maltesergarten Weisser Burgunder (248 kr, privatimport) Gyllene, ganska gul färg med lätt grön nyans. Stor bouquet med toner av tropisk frukt, limeskal, våta stenar och fatkryddighet. Tät smak med toner av omogen ananas, vit persika, lime och en lätt rökighet. Ganska tät i sin struktur och med en lätt gräddig ton. Fint, rent avslut med ett stänk vanilj. En väldigt bra pinot blanc som lär integreras ytterligare med något år i flaska. 89 LGP

2014 Martin Wassmer Markgräferland Spätburgunder (193 kr, privatimport) Transparent rubinröd färg. Inbjudande bouquet med begynnande mognad och gott om pinosity. Solvarma körsbär, mosade jordgubbar, försiktiga fat, mylla och ett stänk blommighet. Medelfyllig kropp, fina apelsinliknande syror, solmogen men inte syltig bärighet, ett svagt stänk malört och fin längd. Ett vin som lär utvecklas något men som vinner extrapoäng på den läckra ungdomliga livligheten i frukten. 88 LGP

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING