Hem Vinvärlden Mas Bechá – Roussillon i ett nötskal

Mas Bechá – Roussillon i ett nötskal

av Livets Goda

Du ser dem oftast ihopklumpade, Languedoc-Roussillon, Frankrikes rent kvantitetsmässigt största vinregion, men skillnaderna är stora och inte minst Roussillon bär mer spår från den tid då det varit spanskt. Kulturellt såklart men det soldränkta Roussillon har även rent vinöst en del likheter med regioner i nordöstra Spanien. De senaste två decennierna har alltmer investerats i Roussillon och hantverksproducenterna leder vägen med maffiga röda där syrah, grenache, mourvèdre och cinsault spelar en viktig roll. Bland de många nya finner vi inte minst Charles Perez egendom Mas Bechá, viner som är tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment.

Charlez Perez har drivit Mas Bechá sedan 2008 och egendomen ligger nära den spanska gränsen. Charles odlar sina drygt 25 hektar ekologiskt och lägena är fördelade på tre kullar cirka 100 meter över havsytan. Syrah, grenache och mourvèdre står i centrum och stilen är fruktdriven med Roussillon-solens värme som tydlig avsändare. Mas Bechá har på kort tid nått sin trofasta publik och det beror såklart främst på den höga kvaliteten och uttrycket men även de humoristiska etiketterna har sina fans. Livets Goda har provat den Mas Bechá 2018 Barrique som nu finns tillgänglig på Systembolaget.

2018 Mas Bécha Barrique Roussillon

(art.nr. 78327, 199 kr, 89 p)
Om det är någon region i Frankrike som är särskilt skicklig på att hantera värme så aspirerar helt klart Roussillon på en pallplats. I Mas Bechás ekologiska Côtes du Roussillon Villages som fått nio månader på ek blir detta extra tydligt i denna 2018 där värmen omfamnar såväl doft som gom men på ett ytterst charmant och förtjusande vis och där inte minst syrahmarkörerna är särskilt framträdande. Mörk bärfrukt, kryddiga nyanser, peppar och fat lindas in i jordvarma nyanser och med tid i glaset kikar även druvans violighet fram och får sällskap av söt lakrits. Den senare noteras också i den gomfyllande smaken där tanninerna finns men gömmer sig snyggt under täcket av björnbär och mörka plommon samt fatkryddiga och lätt chokladiga inslag. Långt, värmande och högst njutbart men drick vinet i dess ungdom för störst behållning och kyl det lätt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING