Mas Doix briljerar i årgång 2007

av Livets Goda

Vinlusen skulle dock sätta punkt för deras dagar som vinproducent, och i stället gick de kring sekelskiftet över till odling av andra grödor. De vingårdar de lät plantera efter vinlusens framfart gav druvor till kooperativet i byn Poboleda. Först hundra år senare skulle familjens vinproduktion återupptas och i sin moderna tappning har Mas Doix intagit en självklar position i toppskiktet av producenter i det uppmärksammade distriktet Priorat. Inspirerade av pionjärerna René Barbier och Alvaro Palacios började man 1999 framställa ett modernt vin med djup frukt som inom ett par år hade blivit omtalat som ett av landets allra finaste viner. Ett par årgångar av detta vin har hittat till Sverige genom den lilla importören Wine Trade, och nu i dagarna har de börjat sälja 2007 Mas Doix Costers de Vinyes Velles (ca 870 kr / 96-97 LGP). Vinet görs till ungefär lika delar av Garnacha och Cariñena från firmans äldsta vingårdar, planterade för drygt hundra år sedan. Musten jäses direkt i de 600 liter stora helt nya franska ekfaten och vinet får sedan en omkring 16 månader lång uppfostran i dessa. Den här är gången hör till de elegantaste de har producerat, doften är en aning lättare och ljusare fruktig med en känsla av svalka (växtsäsongen blev tack vare de kalla nätterna utdragen) och därigenom med en ökad intensitet i aromregistret. Det gör också att man upplever kroppen något mer finlemmad och tanniner och mineral en aning mer framträdande. I det här fallet är den stora finessen en poänggivande årgångspersonlighet. Årgång 2004 var djup och stilfull och närmast drickmoget komplex redan vid lansering (med ordentlig luftning) och 2005 var koncentrerat tät och krävde ett par års lagring. Även 2007 års tappning har siktet inställt på några års lagring för att släppa fram fruktdjupet ur strukturen av tanniner, syra och frukt. Däremot är firmans andra vin 2007 Salanques (ca 440 kr / 91-92 LGP) redo att slås upp i väl tilltagna kupor redan idag. Det bjuder på en magnifik doft med intensiv körsbärssötma med inslag av skiffermineral och bara en svag nyans av de både nya och äldre franska ekfat som vinet har uppfostrats i. Frukten är som vanligt rik och yppig i sin mognad, samtidigt elegant återhållen så att den aldrig blir överdådig. Detta, liksom toppvinet, bygger på en finess som är ett signum för både årgången och den svalt nordostliga delen i Priorat där byn Poboleda och firmans vingårdar ligger. Vinerna säljs initialt endast till restaurang (där du såklart kan njuta av dem) och volymerna är små, 120 respektive 360 flaskor är allt som har kommit till Sverige. Systembolaget har ännu inte fattat något beslut om att köpa in dem. Importör är Wine Trade, www.winetrade.se