Maschusch - årets främsta tungvrickare från Brekeriet

Niklas Jörgensen 23 Aug, 2018
Whisky och Bourbon Maschusch. En potentiell tungvrickare i stil med sjuttiosju sjösjuka sjömän, ett kvistfritt kvastskaft och ja, ni förstår. Men lär er namnet, träna på artikulationen, för det här är en öl som sticker ut och som ni vill beställa på den bättre ölpuben. Särskilt då 2018-versionen som snart lanseras på Systembolaget, en sylvass buteljering från Brekeriet.

Christian Ek & Maschusch

Sjunde september är datumet att plita ner i kalendern om du vill köpa en öl extraordinaire. Då släpps nämligen drygt 5,000 flaskor av Brekeriets fläderinfuserade Maschusch, en lysande fatjäst och lagrad suris ur brödernas Vild-serie. Konceptet Vild är öl som alla har fatjäst och lagrats i trä under minst sex månaders tid. Något som skänker en alldeles speciell karaktär till drycken, en komplexitet, en rondör men också större närvaro i glaset. 2018-versionen av Maschusch, den förra bryggdes 2016, demonstrerar detta med bravur då den följer Vild-mallen där fat spelar en essentiell roll.

Vi hälsade på hos Bröderna Ek i somras, eller ja, det är ju sommar fortfarande, men mitt under värsta värmeböljan. Då släckte vi törsten med deras fina folkis, All in Folks, men nu när en önskan om mer kraft och kanske även snart en längtan efter sommarnostalgi infinner sig, så vill man dricka fläderbärs. Minnas den sommar som gick till historien.

Maschusch, Vild, Brekeriet, 375 ml, 5,4%, 69 kr

Här möts vi av ett lätt slöjaktigt gyllene utseende med snabbt försvinnande skum. Kanske inte ser mycket ut för världen men vid det här laget lär det väl inte ha undgått någon ölälskare - att lite grumlighet blott får förväntningarna att accelerera. Och jodå, det här är en snifföl de luxe med härligt djup och imponerande komplexitet trots att det är den annars dominanta flädern som styr spakarna här. Men icke, blommigheten finner sin plats i hierarkin, och får sällskap av pigga citrustoner, lite hölada, torkade örter, bondkakor och ett stänk jenka. Med ökad temperatur i glaset, vi testar det för övrigt i bourgognekupan där Maschusch gör sig förträffligt, så blir flädern tydligare men aldrig någon endimensionell historia. 

Och så provar vi. Bornyren är urläcker, som små mogna champagnebubblor, och det finns en rondör i ölet som upplevs som sötma. Något som högst sannolikt kan relateras till att 2018-versionen då har fatjäst innan det fortsatt resan i träet. Tidigare var det jäsning i ståltank men äldre fat har en förmåga att, precis som i vin, ge drycken den nödvändiga lilla andningen. Och flädern, jo den fortsätter att hänga med övriga komponeneter utan att ta över showen. Rondören, den lilla sötmaförnimmelsen och den eleganta, finstämda kolsyran håller syra i schack och det är precis detta som gör Maschusch så förbaskat bra - harmonin. Jo, en av årets bästa från Brekeriet - så här långt. Men du. lagra den. Det blir bara bättre....

Livets Goda-redaktionens intryck: 94 LGP

7 september är det som gäller. Vila inte på hanen.

Sugen på mer om Brekeriet? Klicka >>>HÄR & HÄR.


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet